Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Šok ve Ferrari, přišlo o ředitele

Šok ve Ferrari, přišlo o ředitele

Nástupce se teprve bude hledat

Dnes jsme se dozvěděli o šokujícím odchodu generálního ředitele Ferrari Louise Camilleriho. Šok se netýká pouze okolního světa, nejvíce překvapené má být Ferrari, které prý není připraveno Camilleriho nahradit. Dočasně se proto funkce musí ujmout přezident Ferrari John Elkann, dědic gigantického obchodního impéria, kterého ale v současnosti zaměstnává fúze automobilek Fiat Chrysler Automobiles a PSA Groupe (bývalá PSA Peugeot Citroën) a Ferrari nemůže věnovat plnou pozornost.

Camilleri oznámil odchod “z osobních důvodů". Zvenčí není ani vidět jiný důvod. Od okamžiku, kdy v létě 2018 nastoupil na místo ředitele, cena akcii Ferrari hodně vzrostla, a to navzdory pandemii. Zároveň se vzdává místa v představenstvu společnosti Philip Morris, která je sponzorem Ferrari a přes kterou se i dostal do světa F1. Díky tomu se o něm říkalo, že motorsportu rozumí a že je oporou šéfovi týmu Ferrari, přičemž za dva a půl roku byl několikrát hostem v padoku velké ceny. V nedávné době překonal onemocnění Covid-19, zdravotní komplikace ale neudává jako důvod odstoupení.

Elkann Camillerimu v tiskové zprávě samozřejmě poděkoval za jeho práci a ocenil jeho přínos pro společnost Ferrari.

"Ferrari bylo součástí mého života a být jeho generálním ředitelem bylo pro mě obrovským privilegiem. Jsem hrdý na úspěchy dosažené od roku 2018 a vím, že nejlepší léta Ferrari teprve přijdou," rozloučil se Camilleri, který do křesla generálního ředitele usedl po nečekaném úmrtí Sergia Marchionneho, jenž toto místo převzal v roce 2014 po Lukovi di Montezemolovi.

Fanoušky samozřejmě zajímá, jaký to bude mít dopad na tým F1, což se ale zatím nedá předpovědět. Hodně bude záležet na tom, kdo bude novým ředitelem. Je zajímavé, že šéf týmu Mattia Binotto včera nasedl na letadlo z Abú Zabí do Itálie. Jako důvod uvedl nemoc, kterou ale není Covid-19 a nezabrání mu být přes víkend v továrně v Maranellu.

Camilleri vydržel pouze dva a půl roku, Ferrari sa opět nevyhne neplánovaným změnám. Foto: Ferrari

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari