Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mazepin očekává více nenávisti

Mazepin očekává více nenávisti

Rusové to ve světě nemají lehké

Nikita Mazepin ještě neodstartoval do své první velké ceny F1 a už má na triku skandál, od něhož se veřejně distancoval i jeho vlastní tým. Kromě toho se mu často dává nálepka paydrivera, jelikož Haas ani neskrývá, že spolu s pátým jezdcem loňského šampionátu F2 dostal i velký sponzorský příspěvek od firem jeho otce. Mladík je přesvědčen, že skutečným důvodem negativních nálad vůči němu je to, že je Rus. Podobnou nespravedlnost v minulosti prý vnímal u svých starších krajanů Vitalije Petrova, Daniila Kvjata a Sergeje Sirotkina.

"Všechno jsou to špičkoví závodníci, profesionálové a nezasloužili si některé věci, které o nich byly tvrzeny. Ale takový je život. Pokusím se proti tomu zabojovat lépe než oni," řekl 21letý závodník pro podcast komentátora Match TV Alexeje Popova. "Popravdě řečeno, není pro mě překvapením, že na Rusy mají lidé odlišný metr. Vyrostl jsem v Rusku a chci tady zůstat žít, takže chápu a jsem připraven akceptovat fakt, že se kvůli tomu ke mně budou chovat odlišně.

Přitom pouze pár ruských jezdců muselo čelit až tak velké nenávisti a negativní kampani, jako teď já. Ale jsem na to připraven? Prostě je to tak. Pokud chci závodit, musím tomu čelit. Mě zajímá především sport. Nezajímám se o věci, které se dějí mimo závodních okruhů. A jelikož na nich nejsem doma, ale chodím tam jako host, musím se řídit odlišnými pravidly."

Jak se vyrovná s tím, že jeho šéf ani neskrývá, že potřeboval peníze jeho otce?

"Nezávisle na tom, co Günther (Steiner) řekl, mým úkolem je porazit týmového kolegu a odvést nejlepší možnou práci. Tlak je velký, ale jsem na F1 připraven a chci to týmu dokázat," prohlásil sebevědomě.

Jeho týmovým kolegou bude Mick Schumacher. Přátelství s německým vrstevníkem není v plánu.

" Vůbec mě netrápí, jak se jmenuje. Nejsme přátelé, ale mohu říct, že jsme staří známí. Závodili jsme proti sobě už v motokárách. Jeho příjmení je pro něj výhodou i nevýhodou, zajišťuje mu pozornost, ale pod o to větším tlakem se nachází. A přesto, jakmile zaklapnete průzor přilby, je to úplně jedno," zdůraznil.

Pokud by ho teď nevzali do F1, prý by se soustředil na studium na univerzitě. Foto: Hitech

Schumacher je úřadujícím šampionem F2, Mazepina porazil o 51 bodů. Nicméně, čím rychlejší vůz, tím lépe pro Mazepina: "Jsem připraven. Mám za sebou roky v nižších sériích a myslím, že čím rychlejší je vůz, tím jsem já konkurenceschopnější. Rychlejší vozy lépe sedí mému jezdeckému stylu."

Kromě toho závodil za tým Hitech, který byl ve F2 nováčkem.

"Když jsem s Hitechem podepsal smlouvu, ještě ani nebyl ve F2. A i když je v týmu pouze 12 lidí, musejí si na sebe nejprve zvyknout. Byla to výzva, ale myslím, že jsme se s ní poprali fantasticky. Řekl bych, že to byl pozoruhodný úspěch. Hlavně když pomyslím na penalizace, které jsem dostal a s nimiž možná ani ne zcela souhlasím," připomněl.

Mazepin loni vyhrál dva dlouhé závody F2. Mohly být tři, ale to by nesměl v Belgii dostat penalizaci za vytlačení soupeře z trati. Tím soupeřem byl Juki Cunoda, jenž bude letos závodit za tým AlphaTauri.

Zdroj: RaceFans, Match TV, úvodní foto: Hitech