Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vzdá se Mazepin ruské vlajky?

Vzdá se Mazepin ruské vlajky?

Nechce, ale možná bude muset

Nikita Mazepin možná tento rok nebude smět závodit pod ruskou vlajkou. Naznačuje to případ Nikolaje Grjazina, který se Rallye Monte Carlo zúčastnil jako "neutrální sportovec". A ani to není poprvé, co ruský sportovec nesměl reprezentovat svou zemi. Kupříkladu v roce 2018 se zimní olympiády zúčastnili "olympijští sportovci z Ruska" místo ruské reprezentace. I tentokrát je ve hře obvinění Ruska z podpory systematického dopingu svých sportovců. Není mnoho zakázaných látek, které by prospívaly automobilovým závodníkům, ale zákaz reprezentovat Ruskou federaci evidentně sílí.

"Řešení existuje," vyjádřil se komentátor ruské televize Match TV Alexej Popov. "V mnoha sportech naši soutěží pod vlajkou národního svazu, což by v jeho (Mazepinově) případě byla Ruská automobilová federace.

Těžko říct, jak by se to udělalo s hymnou, to se musí nějak vyřešit. Ale to není důležité, jen velký optimista si dokáže představit vítězství jezdce Haasu v některém z letošních závodů. Jenže vlajka je všude. Na okruhu, nad vratami garáže, na jezdcově overalu. Určitě ho nepotěší, když mu ji zakážou."

Podezření ze systematického dopingu se Mazepina netýká a týká zároveň. Foto: Hitech

Mluví se také o tom, že Velká cena Ruska 2021 bude přejmenována na VC Krasnodaru nebo VC Soči.

"V cestě tomu stojí obchodní smlouva, která byla podepsána dlouho před těmito událostmi a nikdo nemá právo měnit její podmínky," dodává Popov.

Zdroj. Match TV, úvodní foto: Hitech