Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Mazepina volají na vojnu

Mazepina volají na vojnu

Místo volantu samopal?

Rusko je země, kde pro mladé muže nadále platí povinná základní vojenská služba. A armáda nezapomněla ani 22letého Nikitu Mazepina, jak zmínil jeho otec a sponzor v jedné osobě, Dmitrij Mazepin.

"Nikita má ročně 23 závodů a oni ho nutí do vojenštiny. Má se dostavit do tréninkového tábora. Ptá se mě: "Otec, co mám dělat? Každý druhý týden mám závod, ale to nikoho nezajímá. Ale to nemluvím pouze o Nikitovi, zdaleka není jediný v takové situaci. Stát se o své sportovce nezajímá," postěžoval si závodníkův otec na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě.

Tato zpráva proběhla zahraničními médii před pár dny, ale jezdec Haasu ji dává na správnou míru. Jeho otec ve skutečnosti nemluvil o tom, že je ohroženo pokračování ve F1. Spíše jde o to, že nemá možnost soustředit se, protože vedle F1 potřebuje studovat na univerzitě a zároveň se připravovat na pozici důstojníka v záloze. Avšak kdyby si tyto úkoly neplnil dost dobře, musel by narukovat.

"Ne, žádná nejistota, pokračuji ve studiu na univerzitě,“ vysvětluje Mazepin. „V Rusku je to tak, že platí povinná vojenská služba, ale jsou dva způsoby, jak ji absolvovat. První možnost je samozřejmě dokončit školu a pak jít na rok na vojenštinu. Ale je i druhá možnost. Kdo je fyzicky zdatný a má dobré studijní výsledky, může to udělat jinak a jeden den v týdnu se připravovat na roli důstojníka v záloze. Trvá to tři roky, ale je to pouze jeden den v týdnu a v podstatě celý kurz probíhá ve třídě."

Takže F1, univerzita a jeden den v týdnu důstojnický kurz. Těžko to lze srovnávat s novou denní rutinou Júkiho Cunody.

Student, důstojník v zácviku nebo závodník? Vše v jednom. Foto: Haas

Zdroj: f1i, grandprix, úvodní foto: Haas