Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mazepin a další Rusové nesmějí používat vlajku

Mazepin a další Rusové nesmějí používat vlajku

FIA se přidala k postihu za doping

Nikita Mazepin ve F1, jakož i ostatní ruští závodníci v šampionátech pod patronátem FIA, dostal zákaz používat státní vlajku své vlasti. Oznámila to Ruská automobilová federace (RAF), člen Mezinárodní automobilové federace (FIA). Vedlo k tomu rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) z prosince minulého roku. FIA tento týden oznámila, že rozhodnutí CAS se vztahuje i na motorsport.

CAS z větší části potvrdila rozhodnutí světové antidopingové agentury ve věci ruské antidopingové agentury. Výsledkem je, že ruští sportovci nebudou smět na mezinárodní scéně používat vlajku své země dva roky, ne čtyři, jak znělo původní rozhodnutí.

Mazepin a ostatní ruští závodníci proto nebudou smět v šampionátech FIA mít ruskou vlajku ani národní symboly, jako je například dvouhlavý orel, na svém sportovním náčiní. Je jim dovoleno používat barvy ruské vlajky. Slovo Rusko mohou používat, pokud nebude viditelnější než označení "neutrální sportovec". V opačném případě jsou výrazy Rusko, ruský a  Ruská automobilová federace zakázány, dovolena je pouze zkratka RAF.

Závodníci nesmějí veřejně prezentovat ruskou vlajku, její historické verze, slovo Rusko ani národní symboly během podniků FIA, fanouškům je však dovoleno mávat ruskými vlajkami. Zakázané je také hraní národní hymny, a to i během Velké ceny Ruska.

V Soči, kde skandál začal, se nyní jezdí velká cena. Foto: Sochi Autodrom

Rozhodnutí se týká závodníků ve F1, formuli E, WEC, WRC, World RX i motokárových šampionátech. Nikde není uvedeno, zda se rozhodnutí týká i závodníků například ve F2, která nemá status mistrovství světa.

Skandál ruské antidopingové agentury se táhne od roku 2016. Její bývalý ředitel Grigorij Rodčenkov ji obvinil ze systematického krytí dopingu ruských sportovců během Zimních olympijských her v Soči v roce 2014. Rodčenkov, kterého mezitím v Rusku obvinili z několika trestných činů, se ukrývá v USA, kde je zařazen do programu na ochranu svědků.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Haas