Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zemřel Murray Walker

Zemřel Murray Walker

F1 truchlí za svou komentátorskou legendou.

Anglicky mluvící fanoušci F1 truchlí za komentátorskou legendou. Ve věku 97 let zesnul Murray Walker. Člověk, jehož komentátorského výroky, nadšení a osobnost pomohli zpopularizovat tento sport ve velké části světa. Zpráva o jeho úmrtí přišla včera, 13. března 2021, od Britského klubu jezdců velkých cen.

Walker začal kariéru komentátora v roce 1948, poté co ve 2. světové válce sloužil jako velitel tanku Sherman. Zpočátku se specializoval na závody motocyklů, do světa F1 se dostal až v 70. letech. V roce 1976 dostal místo hlavního komentátora v BBC, které mu patřilo až dokud v roce 1997 televizní práva přebrala TV stanice ITV. I po výměně však pokračoval v pozici hlavního komentátora a jeho poslední plně komentovanou velkou cenou byla VC USA 2001. Jeho anglický komentář poslouchali i fanoušci v Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě (takže částečně i v USA) a v Jižní Africe.

Walker byl známý svou láskou k motorsportu a hlubokými vědomostmi, ale fanoušci si zamilovali i jeho hlášky a úsměvná komentátorská klopýtnutí. Mezi nejznámější patří: "Představit si podmínky v těchto vozech, to je absolutně nepředstavitelné,", "Šálí mě zrak, nebo zní Sennův vůz nějak divně?", "Vůz je perfektně v pořádku, pouze hoří!", “Smutný konec velké ceny, ačkoli veselý, tady v Montrealu,", "Bylo by to třetí Sennovo vítězství v řadě, kdyby vyhrál dva předchozí závody,", a mnohá další.

"Loučíme se s jedním z velikánů našeho sportu. Murray byl hlasem F1 mnoho let a dával do toho srdce a duši. Legenda bude navždy živá v našich vzpomínkách, ale budu ho citovat: "V hrdle mám bouli, musím končit,“ napsal na sociální síť Jenson Button.

Murray Walker zasvětil celý svůj pracovní život motorsportu. Foto: Formula1

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Jean Todt