Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Walker Racing přechází na šasi Lola

Walker Racing přechází na šasi Lola

Reynardy tak zřejmě nadobro zmizí ze startovního pole

Derrick Walker, majitel týmu Walker Racing ohlásil, že jeho tým bude používat v nadcházející sezóně série Champ Cars šasi Lola stejně jako zbytek startovího pole. Walker přitom používal šasi Reynard nepřetržitě od roku 1995 a před několika lety se stal dokonce majitelem práv pro používání a další vývoj produktů zaniklé firmy Reynard Racing pro závody CART a Champ Cars.

Walker Racing byl posledním týmem, který používal kdysi slavné Reynardy, jenž od svého nástupu na scénu v závodech CART získaly od roku 1994 sedm titulů šampiona CART. V roce 2002, kdy se britský výrobce dostal do ekonomických potíží a zkrachoval, převzal Walker práva pro další používání a vývoj podvozků pro americkou sérii. V následujícím roce však došlo v CART ke krizi a nová technická pravidla zmrazila zásadní vývojové práce na obou používaných typech šasi. Bohužel právě v okamžiku, kdy měla konkurenční Lola významný náskok ve vývoji. Přesto se Walker nevzdal a jeho podvozky umožnily startovat v sezónách 2003 a 2004 řadě týmů, které by si nemohly dovolit mnohem dražší Loly. Významným způsobem tak pomohl udržet Champ Cars při životě.

"Z určitého pohledu litujeme toho, že opouštíme šasi Reynard. Byly to dobré vozy se skvělým poměrem ceny a výkonů. Ale za stávající situace, kdy nedošlo k potřebné úpravě technických regulí, které by nám dovolily přivést Reynardy na úroveň konkurence, si musíme přiznat reálný stav věcí a provést nutnou změnu", řekl Derrick Walker.

Tým investoval značnou sumu do koupi dvou nových vozů Lola. "Alespoň už nebudemem muset bojovat s ostatními a mít přitom jednu ruku uvázanou za zády", řekl týmový manažer Rob Edwards a narážel přitom na loňskou sezónu, kdy Walkerem nasazovaný Reynard řízený Brazilcem Haberfeldem sváděl vyrovnané boje ve středu pole s jezdci týmů nasazujících na některých tratích výrazně rychlejší Loly.

Walker dále ohlásil, že bude v nadcházející sezóně pravděpodobně pravidelně nasazovat do závodů dva vozy. Jezdecké složení zatím oficiálně není známo, ale Walker by si jistě rád udržel Haberfelda. Kanaďan Valiante je pak druhým často zmiňovaným jezdcem.

Připomeňme ještě, že zřejmě historicky posledním vítězstvím šasi Reynard v závodech CART / Champ Cars se zřejmě stalo předloňské vítězství Ryana Hunter-Reay v Surfers Paradise.