Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mazepin téměř havaroval, zkoušel finty

Mazepin téměř havaroval, zkoušel finty

Ruský mladík se toho nebojí.

Mnoho nechybělo a Nikita Mazepin by včera havaroval. Jak však vysvětluje, je to součásti rychlého získávání zkušeností. Mladý ruský jezdec prostě dlouho slýchal o tom, jak vozy F1, závislé na aerodynamice jako žádné jiné, ztrácejí dobré jízdní vlastnosti, když se dostanou do aerodynamického vaku za jiným vozem. Prostě se to nebál zkusit, vždyť i na to jsou testy.

"Je dobře známo, že vozy F1 mají ohromný přítlak a velkou část z něho ztrácejí při jízdě v závěsu," řekl o svém incidentu při jízdě za vozem Alfa Romeo Antonia Giovinazziho. "Mám velmi omezený čas na testování, a přitom musím předpokládat, že na startu první velké ceny budu mít před sebou spoustu vozů. Chtěl jsem prostě vědět, o jak velkou část přítlaku přijdu.

Musel jsem to zkusit. Téměř jsem se vyboural, to je pravda, protože se do mě opřel vítr. Trochu nám to zrychlilo tep, ale přesto jsem rád, že jsem si to vyzkoušel. Antonio jel stint s nižším množstvím paliva, já jsem jel závodní vzdálenost, takže jsem byl pomalejší a on mě předjel. Chtěl jsem zůstat zavěšen za ním a něco se naučit."

Mazepin má za sebou dvě celé sezony ve F2, a tato série má jezdce nejlépe připravit na F1, jenže rozdíly ve vozech jsou obrovské.

"Je to pro mě velká změna, ale to mě nepřekvapuje. F2 prostě nemá tolik přítlaku."

Mazepin se připravuje po všech stránkách. Foto: Haas

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Haas