Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Před 10 lety by byl Vettel vystrašený

Před 10 lety by byl Vettel vystrašený

Potřebuje dalších 100 kol.

Jak potvrzují ​​statistiky, předsezonní test týmu Aston Martin nebyl zdaleka ideální. Vůz se nezdál být extra rychlý ani dostatečně spolehlivý. Sebastian Vettel proto nemůže říct, že je připraven na start sezony a přiznává, že v mladším věku by ho nejspíš chytala panika. Můžeme dodat, že čtyřnásobný šampión má za sebou otřesný loňský start do nového roku s Ferrari a své si vytrpěl i na začátku sezony 2014 s Red Bullem a motorem Renault.

"Nedělá mi to velké starosti," řekl 33letý německý závodník. "Možná je to věkem, možná zkušenostmi. Před 10 lety bych už pravděpodobně dělal paniku. Ale teď se prostě sám sebe ptám, jak mi pomůže, že budu dělat paniku. Asi nijak.

Pokoušeli jsme se projít naším programem, využít ten čas, který jsme měli. Nasbírali jsme nějaké kilometry a pro mě bylo extra, extra důležité každé kolo. Takže, mohlo to být i horší. Mohlo to být lepší, ale mohlo to být horší. Lepší bude, když si udržím chladnou hlavu a nebudu si dělat zbytečné starosti.

Ani ti, kteří neměli žádné problémy s technikou, nemohli stihnout tolik kol, aby si řekli, že už všechno vědí o novém voze, nových pneumatikách a o tom, jak se projevily změny pravidel. Nikdo nestrávil ve voze více než den a půl. Prostě jsem odjel málo kilometrů, v garáži nám zůstal kopec nevyužitých pneumatik. Rád bych odjel o 100 kol více a Lance (Stroll) by asi řekl totéž."

Zelená verze Mercedesu trpěla technickými problémy. Foto: Aston Martin

V tabulce odjetých kol je Aston Martin předposlední, 10 kol před Mercedesem, ale z jezdců odjel nejméně právě Vettel. Část viny je prý i na straně Mercedesu, který Aston Martinu dodává pohonnou jednotku, převodovku i další díly vozu.

"Jejich komponenty jsou v našem voze spolu s námi vyrobenými věcmi. Když se něco pokazí, chyba je vždycky trochu více na této nebo na opačné straně. Ale to není důležité. Důležité je, že jsme to opravili."

Zdroj: RaceFans, planetf1, úvodní foto: Aston Martin