Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen děkuje svému týmu i Hondě

Verstappen děkuje svému týmu i Hondě

Méně slabých míst, více koňských sil.

Mercedes to nehrál, úpravě technických pravidel se nepřizpůsobil nejlépe a na koni je najednou Red Bull, hlavně Max Verstappen. Tak to alespoň vypadá po včerejší kvalifikaci, kterou Nizozemec vyhrál s odstupem čtyř desetin sekundy od druhého Hamiltona. Red Bull přitom ani nedal vozu zcela nové jméno, s RB16B prostě pokračuje tam, kde loni v prosinci skončil s RB16.

"Konečně jsou vidět všechny ty roky tvrdé práce. Pravidla se zas tak moc nezměnila a věděli jsme, kde nás tlačí bota," tvrdí Verstappen. "Zdá se, že jsme se změně dobře přizpůsobili. Se vším jsme spokojeni. Je to skvělé vykročení do sezony, ačkoliv nám to nedává žádnou jistotu. Ale s dosavadním průběhem víkendu jsem opravdu velmi spokojen."

Zcela nový je motor Hondy.

"Skvěle se poprali s problémy a své práci skutečně rozumí. Výborně se mi s nimi pracuje, mají vášeň pro tento sport a jsou neuvěřitelně pracovití. Moc chtějí vyhrát, to je mi jasné. Na dnešním výsledku mají skutečně velký podíl. Měli skvělou zimu."

Verstappen přitom udělal hned na začátku kvalifikace jezdeckou chybu, vyjel za obrubník a poškodil si podlahu.

"V přední části vozu jsme přišli o nemálo karbonu. Odhadem ho to stálo tak desetinu sekundy na kolo," řekl Christian Horner.

Verstappen byl nejrychlejší, ale body se budou udělovat až po závodě. Foto: Red Bull

Verstappen dnes ale pravděpodobně bude muset čelit přesile Mercedesu. Jeho jezdci budou startovat z druhého a třetího místa, přičemž jeho nový týmový kolega až z jedenáctého. Sergio Pérez by přitom nejspíš neměl problém postoupit do finálové části kvalifikace, kdyby se do ní nepokoušel dostat na prostřední směsi pneumatik.

"Je to pro mě náročný víkend," přiznal Mexičan. "Neustále se mění vítr a kvůli pneumatikám (hlavně jejich rychlému přehřívání, pozn. red.) nebylo možné vyjet na více než jedno kolo. Prostě musím být trpělivý, pracovat a výsledky se dostaví. Nemám žádné obavy. S každým odjetým kilometrem vozu více a více rozumím. Od začátku roku jsem už urazil kus cesty."

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Red Bull