Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen viní stratégy Red Bullu

Verstappen viní stratégy Red Bullu

Závod prohrál v boxech.

Max Verstappen včera bral body za druhé místo a nebyl tím vůbec nadšený. Svému týmu hned po vystoupení z vozu vytkl, že prohrál strategickou bitvu s Mercedesem. Po vyhrané kvalifikaci přišel Verstappen o vedení v boxech, ale zpět ho měl získat na trati.

"Druhé místo je zklamáním. Pouze nám to připomnělo známou věci, že nejdůležitější je pořadí na trati. Ani lepší pneumatiky nenahradí její ztrátu," řekl jezdec Red Bullu. "Dohnat ho nebylo vůbec těžké, ale když jsem už byl za ním, za takových povětrnostních podmínek, jsem prostě neměl v pomalých zatáčkách žádnou přilnavost. Stále jsem byl rychlejší než Lewis, ale ne o tolik, aby to stačilo k předjetí. S těmito vozy, posledních pár let je nejdůležitější pozice na trati. My jsme se jí dnes vzdali příliš snadno.

Jednou jsem se dostal blízko, asi i s pomocí pomalejšího vozu, který jsme předjížděli o kolo, ale vyjel jsem mimo trať a musel vrátit pozici. Potom jsem už nikdy nebyl tak blízko, abych mohl zaútočit."

Instrukci vrátit pozici dostal skrze týmovou vysílačku. On by se prý raději pokusil udělat si více než pětisekundový náskok, aby zůstal první i v případě udělení malé penalizace. Šéf týmu prozradil, že pokyn vrátit pozici přišel od ředitelství závodu.

"Věděl jsem, že jsem vyjel ven. Tým mi okamžitě, asi v osmé zatáčce, oznámil, že mám v desáté vrátit pozici. Nemohli jsme to protahovat, protože pak už jsou tam zóny DRS, kde se snadno předjíždí, takže bylo třeba vrátit výhodu dříve. Ale zůstat v závěsu za ním bylo těžké a pak jsem ve třinácté zatáčce dostal přetáčivý smyk a pneumatiky mi už nedovolily útočit."

Verstappena druhé místo netěšilo. Foto: Red Bull

Verstappenův kolega téměř do závodu ani neodstartoval. Jeho vůz nezvládl cestu na startovní rošt a traťoví maršálové ho už chtěli odtlačit za bariéru, když opět naskočil. Po startu z boxové uličky se mexický závodník dokázal dostat na páté místo.

"Uprostřed zatáčky se všechno najednou vypnulo," popisuje Sergio Pérez. "Už jsem se chystal vyskočit z kokpitu, když se mi stejně nečekaně ozval Jonathan, stiskl jsem tlačítko a vůz nastartoval. Jsem rád, už kvůli těm kilometrům v novém voze, které velmi potřebuji."

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull