Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Do nové sezony regionální formule vstoupil nejlépe Saucy

Do nové sezony regionální formule vstoupil nejlépe Saucy

Úvodní podnik v Imole

Na okruhu v Imole se o víkendu neproháněly pouze monoposty formule 1. Ukázala se zde také série Formula Regional European Championship by Alpine. Ta se od letošní sezony slučuje s Eurocupem formule Renault a v Imole měla na programu první letošní podnik.

Úvodní závod letošní sezony se uskutečnil v sobotu po kvalifikaci formule 1. O podobě jeho startovního roštu rozhodovala druhá kvalifikace, která se stejně jako první kvalifikace konala také v sobotu. První místo si zajistil David Vidales ze stáje Prema. A pro vítězství si Španěl dojel i v úvodním závodě. V něm vedl od startu až do cíle.

Na stupně vítězů doprovodili Vidalese druhý Alex Quinn se třetím Hadrienem Davidem. Zatímco Quinn do závodu vyrážel jako třetí, David startoval ze čtvrtého místa. Hned po startu se ale oba dokázali posunout před juniora Mercedesu Paula Arona, kterému patřila na roštu druhá příčka. V cíli Estonec, který stejně jako Vidales závodí za Premu, obsadil čtvrté místo.

První závod sezony ovládl David Vidales. Foto: Formula Regional European Championship by Alpine

 

Během prvního závodu došlo k celkem třem výjezdům zpomalovacího vozu. Poprvé byly vyvěšeny žluté vlajky poté, co se nezávisle na sobě ocitli mimo trať Nicola Marinangeli s Bradem Benavidesem a oba ze závodu odstoupili. Podruhé zpomalovací vůz vyjel, když vylétl z dráhy Tommy Smith. Naposledy se zpomalovací vůz objevil v akci kvůli havárii Kase Haverkorta po kolizi s Patrikem Pasmou. Po incidentu mezi Haverkortem a Pasmou už zůstal zpomalovací vůz na trati až do cíle.

Do druhého závodu, který se konal v neděli, startoval podle výsledků úvodní kvalifikace jako první Grégoire Saucy. Švýcar dojel v prvním závodě na pátém místě. Po celý druhý závod ale figuroval na prvním místě a v cíli mohl slavit vítězství.

Druhý dojel po startu ze třetího místa Paul Aron a třetí skončil Zane Maloney, který si tak spravil chuť poté, co v prvním závodě kvůli technickým problémům nedojel. Aron i Maloney se dostali na pódiové pozice hned po startu, kdy pokořili ze druhé pozice startujícího Hadriena Davida. Ten nakonec dorazil do cíle jako čtvrtý. Vítěz prvního závodu David Vidales se tentokrát musel spokojit se sedmou příčkou.

Junior Mercedesu Paul Aron si z víkendu odnesl jedno pódiové umístění. Foto: Formula Regional European Championship by Alpine

 

Ani druhý závod se neobešel bez výjezdů zpomalovacího vozu. Ty byly dva. Poprvé museli jezdci zvolnit, když vylétl z trati Jasin Ferati. Podruhé byl na trať zpomalovací vůz vyslán, když kolidovali druhý muž z prvního závodu Alex Quinn a Dino Beganovic. Zatímco pro prvního jmenovaného tímto závod skončil, junior Ferrari Beganovic byl schopen po opravách v boxech pokračovat. Obsadil ale až 19. místo. Ke čtyřem bodům za osmou příčku v prvním závodě tak další nepřidal.

Zajímavým jménem ve startovní listině byl rovněž Eduardo Barrichello, syn dvojnásobného vicemistra světa formule 1 z let 2002 a 2004 Rubense Barrichella. Ten se letos do šampionátu přesouvá z amerického národního šampionátu U.S. F2000, kde se loni stal vicemistrem. Při prvním startu v Evropě nebodoval. První závod dokončil na 20. pozici. Ve druhém závodě původně skončil čtrnáctý. Jelikož ale dostal penalizaci dvaceti pěti sekund za to, že se při průjezdu přes safety car čáru nenacházel na správné pozici, propadl se na 23. příčku.

Eduardo Barrichello při své evropské premiéře nebodoval. Foto: JD Motorsport

 

Mezi třicítkou účastníků se v Imole objevila také jedna žena – Belén Garcíaová. Zatímco v prvním závodě skončila Španělka na 23. místě, ve druhém závodě skončila na 22. příčce.

Také při svém druhém a třetím letošním podniku bude Formula Regional European Championship by Alpine doprovázet formuli 1. Zatímco v termínu 8.-9. května se představí ve španělské Barceloně, 22. a 23. května v Monte Carlu. Jako vedoucí muž šampionátu půjde do druhého podniku Saucy.

Výsledky prvního závodu: 1. David Vidales (Španělsko, Prema Powerteam) 16 kol, 2. Alex Quinn (Velká Británie, Arden) +0,202, 3. Hadrien David (Francie, R-ace GP) +0,999, 4. Paul Aron (Estonsko, Prema Powerteam) +1,714, 5. Grégoire Saucy (Švýcarsko, ART Grand Prix) +4,061, 6. William Alatalo (Finsko, Arden) +4,668, 7. Isack Hadjar (Francie, R-ace GP) +5,047, 8. Dino Beganovic (Švédsko, Prema Powerteam) +5,501, 9. Gabriel Bortoleto (Brazílie, FA Racing) +5,775, 10. Mari Boya (Španělsko, Van Amersfoort Racing) +6,159.

Výsledky druhého závodu: 1. Grégoire Saucy (Švýcarsko, ART Grand Prix) 17 kol, 2. Paul Aron (Estonsko, Prema Powerteam) +1,134, 3. Zane Maloney (Barbados, R-ace GP) +1,606, 4. Hadrien David (Francie, R-ace GP) +1,923, 5. William Alatalo (Finsko, Arden) +3,038, 6. Gabriele Mini (Itálie, ART Grand Prix) +3,893, 7. David Vidales (Španělsko, Prema Powerteam) +4,357, 8. Mari Boya (Španělsko, Van Amersfoort Racing) +6,596, 9. Oliver Goethe (Dánsko, MP Motorsport) +9,482, 10. Elias Seppänen (Finsko, KIC Motorsport) +10,181.

Průběžné pořadí šampionátu: 1. Saucy 35, 2. Vidales 31, 3. Aron 30, 4. David 27, 5. Quinn 18, 6. Alatalo 18, 7. Maloney 15, 8. Mini 8, 9. Hadjar 6, 10. Boya 5, 11. Beganovic 4, 12. Bortoleto 2, 13. Goethe 2, 14. Seppänen 1.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: ART Grand Prix