Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Rakouský víkend skončil vítězně pro juniora Mercedesu

Rakouský víkend skončil vítězně pro juniora Mercedesu

FIA F3 na Red Bull Ringu – 3. závod

Do závěrečného závodu víkendu již jezdci startovali podle výsledků kvalifikace bez jakéhokoli otáčení pořadím. První místo připadlo vedoucímu muži šampionátu Haugerovi, který tak měl šanci přidat k triumfu z prvního rakouského závodu další. V první řadě doplnil norského závodníka Vesti. Třetí startoval Smoljar, čtvrtý Collet, pátý Crawford, šestý Novalak, sedmý Doohan, osmý Caldwell, devátý Leclerc a desátý Martins.

Vítěz druhého závodu víkendu Schumacher tentokrát startoval ze 14. místa. Český jezdec Staněk měl původně vyrážet jako 22., díky absenci Fredericka se ale posunul na 21. pozici. Fredericka nepustila na start třetího rakouského závodu zlomenina palce levé ruky, kterou si přivodil při kolizi s Correou ve druhém sobotním závodě. Pilot Carlinu měl do třetího závodu startovat ze 16. příčky.

Hauger se po startu udržel na prvním místě. Za ním i nadále kroužily vozy stáje ART Grand Prix. Druhý zůstal Vesti a třetí Smoljar. Na rovince mezi třetí a čtvrtou zatáčkou se Vesti dokonce pokusil zaútočit na Haugera, ale bez úspěchu.

Po prvním kole vedl tedy Hauger před Vestim a Smoljarem. Čtvrtý byl Crawford, pátý Novalak, šestý Doohan, sedmý Martins, osmý Caldwell, devátý Nannini a desátý Leclerc. Leclerc se ovšem v úvodu druhého kola před Nanniniho posunul. Nahoru šel i Martins, který sebral šesté místo Doohanovi.

Martinsův týmový kolega u stáje MP Motorsport Collet ale zažíval katastrofální vstup do závodu. Brazilec totiž po zhasnutí startovních světel zůstat stát na roštu a ze čtvrtého místa se propadl až na poslední 29. pozici. Zvládl se ale zapojit zpátky do závodu a ve třetím kole již jezdil po trati jako dvacátý první. Staněk získal oproti své startovní pozici dvě místa a patřila mu 19. příčka.

Caio Collet neměl dobrý vstup do závodu. Foto: MP Motorsport

 

Na prvním místě se stále držel Hauger, který zajel nejrychlejší kolo závodu. I přesto se mu ale nedařilo odpoutat se od Vestiho. Ve třetí zatáčce čtvrtého kola se Vesti opět pokusil zaútočit. Jeho pokus ale nevyšel. Dán se ale nevzdával a na konci rovinky mezi třetí a čtvrtou zatáčkou se musel Hauger znovu bránit. Ani tentokrát ale Vesti neuspěl. Za touto dvojicí čekal na příležitost Smoljar.

V pátém kole zkusil Vesti ve třetí zatáčce další útok. Opakovala se ale situace z předchozího okruhu a Vesti na Haugera nevyzrál. O pár momentů později už ale bylo vše jinak. Na rovince mezi třetí a čtvrtou zatáčkou už totiž byl Vesti schopen Haugera předstihnout a stal se novým vedoucím mužem závodu.

Hauger se i přes propad na druhou příčku byl schopen Vestiho držet. Jeho návrat do čela závodu se ale zatím nekonal. Hauger se navíc musel mít na pozoru před Smoljarem, kterému patřilo třetí místo a jezdil jen těsně za pilotem Premy. Za Smoljarem se začínal utvářet početný vláček vozů.

V sedmém kole se na prvních dvou místech objevily dva monoposty stáje ART Grand Prix. Smoljar se totiž dokázal ve čtvrté zatáčce posunout před Haugera a povyskočil na druhou příčku. Hauger putoval na třetí místo. Další pilot Premy Caldwell obdržel varování v podobě černobílé vlajky.

V devátém kole už Smoljar pokukoval, kudy by se mohl dostat na první místo před svého týmového kolegu Vestiho. Prozatím ale zůstával druhý. Bojovalo se za první trojicí. Caldwell se odvážným manévrem posunul ve čtvrté zatáčce před Novalaka. Pilot Tridentu se musel bránit i šestému Leclerkovi, tomu ale prozatím odolal.

Frederik Vesti musel na cestě za prvním letošním vítězstvím vzdorovat mimo jiné i svému týmovému kolegovi Alexanderu Smoljarovi. Foto: ART Grand Prix

 

Smoljar se v desátém kole opět pokusil zaútočit na Vestiho. Ani tentokrát z toho ale posun na první místo nebyl. Jen těsně za vozy stáje ART Grand Prix kroužily dva monoposty Premy. Třetí byl Hauger a čtvrtý Caldwell.

V jedenáctém kole se Smoljar konečně dostal do vedení. Na Vestiho vyzrál útokem ve třetí zatáčce. Na následující rovince se ale pořadí znovu míchalo. Vesti se vrátil na první místo. Smoljar se navíc propadl až na třetí příčku. Kromě Vestiho ho totiž předjel také Hauger. Devátý Doohan byl dalším, kdo dostal výstrahu v podobě černobílé vlajky. Australan se dopouštěl překračování traťových limitů.

V polovině závodu se dostal do problémů Villagómez. Mexičan se roztočil poté, co kolidoval s Van der Helmem. Za tento incident Villagómez zaplatil pádem na poslední 29. místo. Kolizí se ihned začali zabývat sportovní komisaři.

V první zatáčce čtrnáctého kola musel řešit potíže šestý Leclerc. Ten se snažil dostat před pátého Novalaka, při svém pokusu ale vyjel hned z trati. Monačanova zaváhání využil Martins a odsunul Leclerka na sedmou příčku.

O pár okamžiků později ale pro Leclerka závod skončil. Na rovince mezi třetí a čtvrtou zatáčkou se totiž pokoušel Martinsovi předjetí vrátit. Mezi vozy ale došlo ke kontaktu, Leclerc přišel o přední přítlačné křídlo, octil se na trávě a jeho neovladatelný vůz si to namířil do štěrkové zóny čtvrté zatáčky. Během tohoto letu navíc Leclerc sestřelil i pátého Novalaka. Pro oba závod skončil. Ven z trati vycestoval po kontaktu s Leclerkem i Martins. Francouz byl ale po zastávce v boxech schopen pokračovat.

Pro Arthura Leclerka skončil závod havárií. Foto: Prema

 

Po tomto incidentu vyjel na trať zpomalovací vůz. Ten v akci pobyl čtyři kola a poté byl závod znovu restartován. Vesti si udržel první místo před Haugerem. Tato dvojice dokázala poodjet třetímu Smoljarovi se čtvrtým Caldwellem. Pátý byl Crawford, šestý Doohan, sedmý Nannini, osmý Sargeant, devátý Iwasa a bodovanou desítku uzavíral Williams. Staňkovi patřila 16. příčka.

Vesti sice zůstával ve vedení i v nadcházejících kolech, Hauger se ale stále byl schopen držet v rozestupu menším než jedna sekunda. Smoljar se musel obávat o třetí příčku. Čtvrtý Caldwell se totiž zdál být při chuti.

Od 21. kola bylo jezdcům znovu dovoleno využívat systému DRS. Na rovince mezi třetí a čtvrtou zatáčkou se toho pokoušeli využít jak Hauger, tak i Caldwell. Zatímco Hauger se před Vestiho nedostal a zůstával druhý, Caldwell byl úspěšný a sebral Smoljarovi třetí místo.

Dvě kola před koncem došlo ke kolizi mezi Doohanem a Crawfordem, kteří sváděli souboj o šesté místo. Pro oba měl incident velké následky. Zatímco Doohan si přivodil defekt pneumatiky, Crawford přišel o přední křídlo. Oba tak museli do boxů a spadli na chvost. Byla vyhlášena fáze virtuálního zpomalovacího vozu.

V nájezdu do posledního kola opět zavlály zelené vlajky. Vesti dokázal během fáze virtuálního zpomalovacího vozu Haugerovi poodjet. Nor se navíc ocitl na mušce svého týmového kolegy Caldwella, který se ihned pokoušel posunout na druhou příčku. Caldwell to sice několikrát zkusil, svého týmového kolegu ale nepřekonal a musel se spokojit se třetí příčkou. Hauger dojel druhý a Vesti zvítězil. Pro dánského pilota jde o čtvrtý triumf ve FIA F3. Předchozí tři vybojoval loni ještě v barvách Premy.

Oliver Caldwell sice v závěru závodu dotíral na svého týmového kolegu Dennise Haugera, nakonec mu ale musela stačit třetí příčka. Foto: Prema

 

Za zmínku stojí i výkon Colleta. Brazilec se sice po nevydařeném startu propadl až na chvost, nakonec ale projel cílem jako čtvrtý a rozšířil tak své konto o šest bodů.

V závěru závodu došlo ještě ke kolizi mezi Martinsem a Cohenem. Ti se střetli ve třetí zatáčce a Martins po tomto incidentu skončil v hodinách. Oba ale nakonec do cíle dojeli. Cohen skončil devatenáctý a Martins dvacátý pátý. Martins zaznamenal nejrychlejší kolo závodu. Jelikož se ale neumístil mezi nejlepšími deseti,  bonusové dva body nezískal nikdo.

Aktualizace: I po skončení třetího závodu víkendu měli sportovní komisaři spoustu práce a rozdali celkem osm penalizací. Pět jezdců dostalo trest za překračování traťových limitů. Pět sekund obdržel Fittipaldi, deset sekund Rasmussen, Ugran a Doohan a třiceti sekundami byl potrestán Hoggard. Van der Helm dostal penalizaci pěti sekund za kolizi s Villagómezem, Crawford deset sekund za incident s Doohanem a Leclerc byl označen jako viník hromadného incidentu mezi ním, Martinsem a Novalakem. Monačan ztratí na startu prvního závodu na Hungaroringu tři místa.

Fittipaldi se po penalizaci propadl v konečných výsledcích třetího závodu ze třináctého místa na patnácté. Rasmussen spadl z 11. pozice na 22. příčku, Ugran z 22. místa na 23., Doohan si udržel 27. místo, Hoggard putoval z 18. příčky na dvacátou pátou, Van der Helm ze sedmnácté na dvacátou a Crawford zůstal dvacátý šestý.

p. jezdec tým motor čas kol body
1. Frederik Vesti ART Grand Prix Mecachrome 36:17,937 24 25
2. Dennis Hauger Prema Racing Mecachrome 36:19,061 24 18
3. Olli Caldwell Prema Racing Mecachrome 36:19,678 24 15
4. Alexander Smoljar ART Grand Prix Mecachrome 36:20,195 24 12
5. Matteo Nannini HWA Racelab Mecachrome 36:22,084 24 10
6. Ajumu Iwasa Hitech Grand Prix Mecachrome 36:23,100 24 8
7. Caio Collet MP Motorsport Mecachrome 36:24,722 24 6
8. Logan Sargeant Charouz Racing System Mecachrome 36:25,498 24 4
9. Calan Williams Jenzer Motorsport Mecachrome 36:26,257 24 2
10. Jonny Edgar Carlin Buzz Racing Mecachrome 36:26,986 24 1
11. David Schumacher Trident Mecachrome 36:27,542 24 0
12. Roman Staněk Hitech Grand Prix Mecachrome 36:28,719 24 0
13. Lorenzo Colombo Campos Racing Mecachrome 36:29,256 24 0
14. Juan Manuel Correa ART Grand Prix Mecachrome 36:29,582 24 0
15. Enzo Fittipaldi Charouz Racing System Mecachrome 36:33,265 24 0
16. Ido Cohen Carlin Buzz Racing Mecachrome 36:33,520 24 0
17. Reshad de Gerus Charouz Racing System Mecachrome 36:34,139 24 0
18. Amaury Cordeel Campos Racing Mecachrome 36:34,295 24 0
19. Rafael Villagómez HWA Racelab Mecachrome 36:35,787 24 0
20. Tijmen van der Helm MP Motorsport Mecachrome 36:35,986 24 0
21. László Tóth Campos Racing Mecachrome 36:37,041 24 0
22. Oliver Rasmussen HWA Racelab Mecachrome 36:37,225 24 0
23. Filip Ugran Jenzer Motorsport Mecachrome 36:45,137 24 0
24. Victor Martins MP Motorsport Mecachrome 37:00,987 24 0
25. Johnathan Hoggard Jenzer Motorsport Mecachrome 37:02,614 24 0
26. Jak Crawford Hitech Grand Prix Mecachrome 37:43,893 24 0
27. Jack Doohan Trident Mecachrome 37:02,143 23 0
DNF Clément Novalak Trident Mecachrome - 13 0
DNF Arthur Leclerc Prema Racing Mecachrome - 13 0
DNS Kaylen Frederick Carlin Buzz Racing Mecachrome - 0 0

Pořadí šampionátu F3 - 2021

p. Jezdec
1. Dennis Hauger 115 3 - 31 2 12 18 17 10 22                        
2. Jack Doohan 74 - 3 18 6 6 25 10 6 -                        
3. Frederik Vesti 74 4 10 6 - 1 12 4 12 25                        
4. Olli Caldwell 70 5 15 12 1 8 - 12 2 15                        
5. Victor Martins 66 2 12 10 12 12 12 6 - -                        
6. Aleksander Smoljar 52 17 - - 15 4 4 - - 12                        
7. Clément Novalak 49 12 8 8 6 5 10 - - -                        
8. Caio Collet 41 10 6 4 - - 15 - - 6                        
9. Matteo Nannini 26 1 - 15 - - - - - 10                        
10. Jonny Edgar 23 6 5 - - - - 5 6 1                        
11. Ajumu Iwasa 23 - 4 - 3 2 6 - - 8                        
12. Arthur Leclerc 22 - - - - 15 - - 7 -                        
13. Logan Sargeant 22 8 - 2 8 - - - - 4                        
14. David Schumacher 15 - - - - - - - 15 -                        
15. Calan Williams 15 - - - 10 3 - - - 2                        
16. Enzo Fittipaldi 11 - - - - - - 8 3 -                        
17. Juan Manuel Correa 9 - 1 - 5 - 2 1 - -                        
18. Roman Staněk 9 - - 1 - - - - 8 -                        
19. Jak Crawford 6 - 2 - - - 1 3 - -                        
20. Kaylen Frederick 2 - - - - - - 2 -                          
21. Johnathan Hoggard 1       - - - - 1 -                        
22. Oliver Rasmussen 0 - - - - - - - - -                        
23. Rafael Villagómez 0 - - - - - - - - -                        
24. Tijmen van der Helm 0 - - - - - - - - -                        
25. László Tóth 0 - - -       - - -                        
26. Lorenzo Colombo 0 - - - - - - - - -                        
27. Amaury Cordeel 0 - - - - - - - - -                        
28. Ido Cohen 0 - - - - - - - - -                        
29. Pierre-Louis Chovet 0 - - - - - -                              
30. Filip Ugran 0 - - - - - - - - -                        
31. Reshad de Gerus 0 - - - - - - - - -