Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Týmy na michelinkách vydírají FIA

Týmy na michelinkách vydírají FIA

Protože nechce vyřešit jejich vlastní problém.

Sedm týmů používajících pneumatiky Michelin má problém a tlačí na FIA a soupeře na bridgestonech, aby jej vyřešili.

FIA nechce povolit výměnu pneumatik za nové, což by představovalo porušení Sportovních řádů, nechce ani nechat postavit šikanu v zatáčce č. 13, protože by to potenciálně představovalo větší nebezpečí. Ferrari, Jordan a Minardi nesouhlasí s úlevami pro týmy na michelinkách.

FIA a Bridgestone týmy jsou za to obviňovány z nefér přístupu. Hrozí nebezpečí, že dnes ve 20:00 odstartuje do Velké ceny USA šest formulí.

Nakonec k tomu ale nedojde.

Když před lety odstoupilo Minardi z Grand Prix Španělska nebo Sauber z Grand Prix Brazílie, bylo to proto, že nedokázaly přijít na příčinu problémů s uvolňováním zadního přítlačného křídla. Z bezpečnostích důvodů se tedy rozhodly neriskovat a své jezdce nevystavovat riziku. Nestavěly se šikany, na rovince okruhu Catalunya se neobjevily žluté vlajky omezující rychlost na bezpečnou úroveň, nikdo nepůjčoval Minardi své šasi (a nikdo nebyl obviňován z nefér jednání!)

Nevidím rozdíl mezi konstrukčním nebo funkčním problémem zadního přítlačného křídla a pneumatiky, stále je to problém účastníka formule 1 a ne FIA nebo jeho soupeřů.

Ano, komplikace je v tomto případě ta, že stejným problémem je ovlivněno hned sedm týmů z deseti a z toho vyplývající komerční tlaky. Ale problém není na straně FIA například v nezpečném okruhu nebo čemkoli. Jakékoli zvýhodnění týmů s michelinkami pochopitelně znamená znevýhodnění Ferrari, Jordanu a Bridgestonu. Divili byste se, kdyby po těch útrapách z úvodu sezóny Bridgestone ještě řekl: "Ale ano prosím, ať si dovezou novou gumu. Mám nevadí, že budeme zase ztrácet."?

Včerejší prohlášení týmu formule 1 ústy Flavia Briatoreho nebylo nakonec ničím jiným, než zneužitím faktu, že problém má více jak dvě tetiny týmů a vydíráním FIA. Jsem osobně zvědav, jak svému prohlášení nestartovat dostojíte, pane Briatore.

Divil bych se, kdyby vám Renault v situaci, kdy Räikkönen s lepším autem Alonsa nepříjemně dotahuje, něco takového nakonec dovolil.