Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Red Bull hodlá dobýt baštu Mercedesu

Red Bull hodlá dobýt baštu Mercedesu

Ve Francii ještě nevyhrál.

Po včerejší kvalifikaci zavládla v táboře Red Bullu velká radost. Max Verstappen dokázal porazit Lewise Hamiltona a získat pole position na "normálním" okruhu. Každá závodní trať je jiná, žádná není dokonale "normální", ale po dvou závodech na městských okruzích je rychlost na okruhu Paul Ricard dobrým znamením před zbytkem evropské části sezony. Ještě ji je ale třeba potvrdit v závodu.

"Je to naše vůbec první pole position ve Francii. Max podal fantastický výkon," radoval se v sobotu večer Christian Horner, šéf týmu Red Bull. "Byl rychlý ve většině tréninků, postupně vůz zlepšoval. Uvidíme zítra, ale tento okruh byl roky baštou Mercedesu, takže pokud se nám ho podaří porazit tady, můžeme to dokázat kdekoliv."

Doplňme, že Francie se do kalendáře velkých cen vrátila pouze v roce 2018 a loni se tam nejelo kvůli pandemii. Dominance Mercedesu tedy sestávala ze dvou kvalifikačních a dvou nedělních vítězství Lewise Hamiltona. Ale i Verstappena prý vítězství o čtvrtinu sekundy hodně překvapilo.

"Věděl jsem, že to bude lepší než loni, ale takto dobrou rychlost jsem opravdu nečekal," řekl Nizozemec. "Od druhého tréninku šlo všechno jako po másle. Uvidíme, co přinese neděle. Prý možná bude pršet, ale přesto se cítím hodně sebejistě."

Sergiu Pérezovi jeho rychlost stačila na čtvrté místo. Vysvobození se ze středu pole může považovat za úspěch, ale po vítězství v Ázerbájdžánu chtěl více.

"Nebyla to moc dobrá kvalifikace. Mohli jsme obsadit první řadu, jenže to bych nesměl udělat chybu v posledním kole ve Q3, která mě stála spoustu času," přiznal Mexičan. "Všechno šlo dobře, i s vozem jsem si rozuměl, ale prostě jsem byl ve 12. zatáčce široký a pokazil kolo."

Pokud to Verstappen dnes dokáže ve Francii, nikde jinde se už nebude bát. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, RaceFans, f1i, úvodní foto: Red Bull