Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Katar se dostal na mapu F1

Katar se dostal na mapu F1

První velkou cenu bude mít již tento podzim.

Formule 1 překvapila podepsáním víceleté smlouvy s Katarem. Doplnění jednoho závodu do kalendáře sezony 2021 se očekávalo a šeptalo se, že by se mohlo jet na Mezinárodním okruhu Losail. Je to logická volba, jelikož byl zájem zaplnit Austrálii uvolněný slot v pozdním podzimním termínu, kdy v Evropě obvykle není vhodné počasí pro monoposty ani pro tribuny a letošní sezona měla beztak končit ve Spojených arabských emirátech a v Abú Zabí.

O tom, že reálně probíhá jednání o zapojení další země ležící na Arabském poloostrově do kalendáře, kde již jsou Bahrajn, SAE a Abú Zabí, jsme ale nevěděli. V podstatě se podepsali najednou dvě smlouvy. Jedna na jeden závod na okruhu Losail 21. prosince 2021 a druhá na dalších 10 závodů. Nečekaně, tato smlouva zajistila Kataru každoroční závod F1 počínaje rokem 2023. V roce 2022 se prý chce země soustředit na organizaci Mistrovství světa ve fotbale FIFA.

Od roku 2023 by se mohlo jet na jiném okruhu. Losail znají fanoušci MotoGP, ale mezinárodní série se čtyřkolovými závodními stroji se tam moc často nevidí. Ze současných jezdců s ním má zkušenost pouze Sergio Pérez, který se tam v roce 2009 zúčastnil závodu GP2 Asia. Za dva roky by se prý mohlo jet na trati v nedalekém městě Doha, pokud přednost nedostane plán na úpravu Losail tak, aby více vyhovoval rychlým monopostům F1. SAE mezitím hlásí, že práce na městském okruhu v Džiddě zrovna finišují a bude tedy připraven hostit předposlední závod sezony.

Losail alespoň jednou přivítá i královnu čtyřkolového závodění. Foto: Honda

Čeká nás intenzivní závěr sezony. Po závodech v Turecku a v USA ještě budou následovat volné víkendy. Od 7. do 21. listopadu se ale pojede pro personál týmů F1 mimořádně náročný tripleheader se závody v Mexiku, v Brazílii a v Kataru. Jakoby dva dlouhé lety a jedna velká změna časového pásma nestačily, v Brazílii bude víkend se sprinterskou kvalifikací a v Kataru se bude hledat správné nastavení pro zcela neznámý okruh. Po jediném volném víkendu bude následovat doubleheader s novým okruhem v SAE a finále sezony v Abú Zabí.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Losail