Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton dostal nový motor

Hamilton dostal nový motor

Na startu klesne o 10 míst.

Mercedes už nečekal a dal Hamiltonovi nový motor, za což bude Brit penalizován ztrátou míst na startovním roštu. Avšak skutečně se jedná pouze o výměnu motoru, ne celé pohonné jednotky. Díky tomu úřadující šampion bojující o další titul nespadne až na poslední místo, čeká jej pouze trest ztráty deseti pozic.

"Při bodovém rozdílu mezi prvním a druhým místem, pokud započítáme i nejrychlejší kolo, by odstoupení ze závodu bylo třeba vykoupit čtyřmi vítězstvími," vysvětluje matematiku Toto Wolff.

Poprvé v této sezoně se někdo rozhodl přijmout trest pouze za výměnu spalovacího motoru.

"Za těchto 10 míst dostaneme nový spalovací motor, kvůli kterému byly největší obavy o spolehlivost a měl stoprocentní podíl na snížení výkonu déle používané pohonné jednotky. A je lepší klesnout o 10 míst než jít úplně na konec," ozřejmil Andrew Shovlin, hlavní závodní inženýr Mercedesu.

Co se načasování týče, hlavní soupeř Mercedesu věří, že nejde o taktiku, ale už o nutnost.

"Usuzujeme, z toho, co my víme, že to není taktická volba, ale že už museli nasadit nový motor," řekl Christian Horner pro Sky. "Víme, že i jiné vozy s jejich motory již měly problémy. Že se ani jednomu z našich týmů nepodařilo dokončit sezonu se třemi motory na jezdce, pouze ukazuje, jaký je to obtížný úkol. Snad se nám to povede se čtyřmi."

"Nebude snadné dostat se před vozy Ferrari, Alpine a McLarenu," řekl Hamilton o svých vyhlídkách na VC Turecka. "Měl bych vyhrát kvalifikaci, abych nestartoval až tak vzadu. Ale samozřejmě budu potřebovat co nejlepší vůz i v neděli, takže moje příprava se v ničem neliší od běžného závodního víkendu."

Hamilton již v pátek jezdil s novým motorem. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Mercedes