Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton se nakonec neubránil slzám

Hamilton se nakonec neubránil slzám

Nezapomněl na rok 2007 a ztracený titul

Včerejší závod se navždy zapsal do paměti formule 1. Dne 15. října 2020 Lewis Hamilton získal svůj sedmý titul a vyrovnal tak rekord Michaela Schumachera. V posledních kolech si vzpomněl, jak na konci své první sezony nevyužil první šanci na zisk mistrovského titulu i kvůli tomu, že ve Velké ceně Číny 2007 nezvládl nájezd do boxové uličky a závod skončil ve štěrkovém kačírku. Z toho důvodu prý včera odmítl poslední zastávku v boxech, ačkoli před druhým Sergiem Pérezem měl bezpečný náskok.

"Vzpomeňte si, že jeden titul jsem už v boxové uličce ztratil," řekl sedminásobný šampion po závodě. "Já jsem na rok 2007 nezapomněl, vzal jsem si ponaučení. Cítil jsem, že všechno mám pod kontrolou, přilnavost nebyla špatná a poradil bych si i s deštěm, kdyby (v posledních kolech) přišel."

Přiznal, že poslední kola Velké ceny Turecka byla pro něj hodně emocionální.

"Zřídka ztrácím kontrolu nad emocemi. Ale vedle toho, jak jsem s týmem mluvil o další zastávce v boxech, jsem sám sobě říkal: Vydrž, Lewisi, ty to dokážeš. Skutečně jsem byl plný emocí. Snažil jsem se s tím bojovat, ale musel jsem myslet na celou svou kariéru. Na pětiletého chlapce závodícího v motokárách, na první vyhraný britský šampionát, jak jsme tehdy s otcem jeli domů, on zpíval: We are the champions, a já snil o této chvíli. A teď byla jen pár minut vzdálená.

Po protnutí cílové čáry mě to úplně dostalo. Celou cestu pod stupně vítězů jsem proplakal. Potom jsem ani nebyl schopen vystoupit z vozu, stále jsem tomu nemohl uvěřit. A nebyl bych to dokázal bez podpory jednoho velkého muže, mého otce. Možná jsem silný, ale bez jeho podpory ve dnech, když jsem nevěřil, že jsem dost dobrý, bych to nemohl zvládnout. Myslel jsem na něj, také na mámu, nevlastní mámu, Lindu, bratra, kteří při mně vždycky stáli," prohlásil.

Hamilton se definitivně zařadil mezi nejjasnější hvězdy historie motoristického sportu. Foto: Mercedes

Šampion žertoval, že nechtěl zvednout průzor přilby, aby lidé neviděli jeho slzy: "Vždycky jsem říkal, že mě nikdo neuvidí plakat! Vídal jsem to u jiných jezdců a vždy jsem si říkal: To já nikdy dělat nebudu. Ale nešlo to zastavit."

Na tuto neděli se mu bude vzpomínat o to lépe, že zvítězil po urputném boji, přičemž dlouho to vypadalo, že možná nebude ani na stupních vítězů.

"Chci více takových víkendů. Více víkendů s takto náročnými podmínkami. Více takových příležitosti ukázat, co je ve mně. Snad jsem dnes ukázal, že si zasloužím respekt. Určitě i ostatní jezdci vám řeknou, že dnes to byl mimořádně těžký závod a že to nebylo pouze o rychlosti vozu," zdůraznil.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes