Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

To byla nejhorší kvalifikace Hamiltonovy kariéry

To byla nejhorší kvalifikace Hamiltonovy kariéry

Když vůz nesedí na trati, není to zábava

Lewis Hamilton si od začátku závodního víkendu v Turecku stěžoval na nový asfalt, který vozům F1 nedává žádnou oporu v zatáčkách.

"Tohle je tak fantastický okruh, ale nechápu, proč utratili miliony za nový asfaltový koberec," řekl úřadující šampion v pátek večer. "Vím, že se tu nějaký čas nezávodilo, snad ale stačilo trať pořádně vyčistit, ne takto mrhat penězi. Teď je to tady horší než v Portugalsku, byť tam jsme také měli zcela nový asfalt. Pneumatiky nefungují a kvůli tomu jezdíme jako na ledě. Kolo mě pak vůbec netěší tak, jako by mě na tak dobré trati normálně těšilo."

Kvalifikace Hamiltonovi náladu rozhodně nezlepšila. V Q3 si na usychající trati vybojoval pouze šesté místo. Přesto porazil týmového kolegu, což znamená, že Mercedes čtyři závody před koncem sezony poprvé nevyhrál kvalifikaci.

"Jedna z nejhorších kvalifikací, pokud ne nejhorší, jaké jsem se kdy zúčastnil," řekl jezdec Mercedesu po skončení kvalifikace. "Trať je úžasná, jenže asfalt nemá žádnou přilnavost, vůz nedrží, v zatáčkách nemůžeme jet tak rychle, jak bychom chtěli. Ale dá se říct, že to byla výzva a výzvy mám rád.

Skutečně je to z pohledu přilnavosti nejhorší zážitek celé mé kariéry. Když si pomyslím, kolik aerodynamického přítlaku máme... Bylo to těžké a na vodě ještě těžší. Evidentně nás limitovaly úroveň přilnavosti a teplota. Teď ani netuším, jak se bude chovat vůz, do kterého si mám zítra sednout a závodit. Před kvalifikací jsme udělali pár změn, pak začalo pršet."

Ve všech třech trénincích byl nejrychlejší Max Verstappen z Red Bullu, který zítra do Velké ceny Turecka odstartuje z první řady.

Hamilton nechtěl kritizovat trať ani pořadatele, kritizoval asfalt a "je". Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes