Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton přezul na hladké gumy bez zastávky

Hamilton přezul na hladké gumy bez zastávky

Za Vettelem si ale užil své

Jezdil na šestém místě a málokdo předpokládal, že by ještě do průběhu velké ceny výrazněji promluvil. Potom ale rudý vůz před ním, na němž si dlouho lámal zuby, odbočil do boxů. Nastala velká hodina Lewise Hamiltona.

Čerstvě sedminásobný mistr světa po 58 kolech projel vítězně cílem. Na ráfcích měl 50 kol staré přechodné gumy, z nichž již zmizel vzorek. Druhému Sergiu Pérezovi nadělil více než půl minuty. Neskutečné…

Přitom o necelé dvě hodiny dříve se domníval, že všechno jde do kopru. „Zůstal jsem ale koncentrovaný a pevně doufal, že se mně vrátí rychlost. A přesně to se také stalo,“ vzpomínal na kritické fáze, kdy beznadějně trčel za zadním křídlem Vettelova ferrari. 

Tady ještě Pérez stínuje Hamiltona, ale v dalším průběhu něměl absolutně šanci. Foto: Mercedes

Nevěděl jsem přesně, co se děje. Koukal jsem na teploty pneumatik, které se chvílemi přehřívaly a pak zase prudce vystydly. Nakonec jsem tuto extrémně těžkou fázi nějak přežil. Potom se gumám vrátil výkon a zlepšila se i jejich přilnavost. Když mně z cesty zmizel Seb, daly se věci do pohybu. Věděl jsem, že zastávka by pro mě nebyla správným řešením. Proto jsem zůstal venku.

Tým měl odlišné mínění, ale Hamilton si prosadil svou. „Pneumatiky se pozvolna měnily na slicky a to jsem přesně potřeboval. Navíc si udržovaly potřebnou teplotu. Rozhodl jsem se správně. Myslím, že jsem držel vše pod kontrolou,“ konstatoval.

Dnešním dnem vyrovnal Lewis Hamilton rekordní počet sedmi titulů Michaela Schumachera. O poslední šanci přišel i jeho jediný zbývající konkurent Valtteri Bottas. Fin protrpěl frustrující velkou cenu, v níž od prvního kola zápasil s poškozeným řízením svého monopostu. Proto skončil hluboko v poli poražených.

Zdroj: F1, úvodní foto: Mercedes