Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rodina Red Bullu chce zůstat pohromadě

Rodina Red Bullu chce zůstat pohromadě

Horner již prodloužil svou smlouvu.

Krátce poté, co Max Verstappen přivezl Red Bullu první titul mistra světa od roku 2013, dal majitel tohoto týmu Christianu Hornerovi k podpisu nový kontrakt. Ten neváhal podepsat a díky tomu už víme, že Angličan zůstane na místě šéfa týmu minimálně do roku 2026. Do svého křesla v Milton Keynes se poprvé posadil na konci roku 2004, když tým Jaguar přecházel do vlastnictví výrobce energetických nápojů, kterému tehdy nikdo nepředpovídal, že jednoho dne bude s lehkostí porážet Ferrari i McLaren.

Dietrich Mateschitz (majitel společnosti) se mě zeptal: „Christian jaký?“ Začínal u nás, aniž by měl jakékoli předchozí zkušenosti s F1,“ vzpomíná Helmut Marko, jenž má pod palcem všechny motorsportovní aktivity společnosti Red Bull a s touto značkou se ve F1 angažoval ještě před vytvořením vlastního týmu. „Ale já jsem ho znal z Formule 3000 a jiných nižších sérií a byl jsem si vědom jeho ambicí i jeho schopností. Je skvělým šéfem týmu a je na očích, zatímco já pracuji v pozadí a výborně se nám spolupracuje.

Po Hornerovi dostane novou smlouvu k podpisu jistě i Verstappen, ačkoli ten nejspíš pro jistotu ještě počká a nejprve si ověří konkurenceschopnost prvního vozu nové generace. Foto: Red Bull

Další velkou smlouvou, která by měla být na obzoru, bude nový kontrakt s Verstappenem. Současný vyprší v roce 2023, ale nový mistr světa již avizoval, že nevidí sebemenší důvod odcházet z vítězného týmu, kde má již hluboce zapuštěné kořeny.

Absolutně mě nezajímá, co se děje jinde,“ odpověděl Verstappen na otázku, zda si je vědom, že i smlouva Lewise Hamiltona s Mercedesem vyprší na konci roku 2023.

To nejspíš nehrozí,“ řekl Marko o možnosti Verstappenova přestupu do Mercedesu. „Silverstone zanechalo následky.

A Verstappen má také svého oblíbence. Po letech se letos poprvé mohl opřít o spolupráci s dostatečně rychlým týmovým kolegou, takže bude podporovat i jeho setrvání v týmu.

Bez Cheka bych tady teď ani neseděl, protože by měli (Hamilton) dostatečný odstup na zastávku v boxech zdarma, takže Safety Car by nám nepomohl,“ přiznal Verstappen po posledním závodě sezony. „Checo je opravdu skvělý člověk. Nejen jako kolega, ale také na osobnostní úrovni. Je pro nás důležitý a týmového kolegu, týmového hráče jako on je třeba si vážit. Doufám, že naše spolupráce bude mít dlouhého trvání.

Zdroj: Motorsport, f1i, úvodní foto: Red Bull