Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Zemřel bývalý spolumajitel Champ Cars Kevin Kalkhoven

Zemřel bývalý spolumajitel Champ Cars Kevin Kalkhoven

Vlastnil také Cosworth a úspěšný tým

Ve věku 77 let zemřel australský podnikatel a významná osobnost amerického motorsportu Kevin Kalkhoven. Ten byl v roce 2003 jedním ze tří podnikatelů, kteří odkoupili aktiva po zkrachovalé organizaci CART. Společně s Gerrym Forsythem a Paulem Gentilozzim sérii vedli do roku 2007. Forsythe a Kalkhoven ještě v roce 2004 přikoupili dodavatele motorů, společnost Cosworth. Všichni tři byli také majiteli týmů v sérii.

Kalkhoven, který zbohatl na technologické společnosti a jako investor, založit s tehdejším manažerem Jacquese Villeneuvea Craigem Pollockem tým PK Racing, později Pollocka coby P v názvu nahradil Dan Pettit a přidal se bývalý šampion Jimmy Vasser, ze stáje pak bylo PKV Racing a po spojení s IndyCar, které přišlo před sezonou 2008 KV Racing Technology. Byl to symbolicky právě Kalkhovenův pilot Will Power, který v Long Beach vyhrál závěrečný závod Champ Cars.

Stáj v IndyCar fungovala dále, největší úspěch přišel v roce 2013, kdy Tony Kanaan vyhrál pětistovku v Indianapolisu. Za tým ale v jeho historii závodili také například Christiano Da Matta (ten v roce 2005 získal první triumf týmu), Katherine Leggeová, Oriol Servia, Takuma Sató, Rubens Barrichello a Sébastien Bourdias. Od roku 2017 byli Kalkhoven, Vasser a jejich nový společník James Sullivan jen partneři Dalea Coynea a podporovali jeden z jeho vozů. Coyne mimochodem před letošní sezonou oznámil, že je vymění za tým HMD Motorsports.

Tony Kanaan a Kevin Kalkhoven s manželkami po Kanaanově vítězství v závodě 500 mil v Indianapolisu. Foto: Penske Entertainment

„Kevin Kalkhoven žil život naprosto naplno. Ukázal nám, jak se má žít. Byl to skvělý partner a úžasný kamarád. Bude mi chybět jeho rošťácký úsměv a bouřlivý smích. Odpočívej v pokoji, drahý příteli,“ vzkázal Kalkhovenův dlouholetý společník Jimmy Vasser.

Podle majitele IndyCar a Indianapolis Motor Speedway Rogera Penskeho přišel motorsport o jednoho ze skutečných lídrů. „Kevin Kalkhoven měl velkou vášeň pro formulové závodění a jeho vize a podpora pomohly provést tento sport některými z nejtěžších období. Jako lídr Champ Cars, Cosworthu a KV Racing měl Kevin neuvěřitelný dopad na IndyCar. Naše myšlenky jsou s jeho rodinou, jeho přáteli a všemi kolegy, kteří se musí potýkat s touto těžkou ztrátou,“ řekl Penske.

Kalkhoven se dlouhodobě věnoval hlavně rozvoji Cosworthu. Společnost pod jeho vedením vybudovala novou továrnu v Americe a rozšířila své podnikání do dalších oblastí.

„Od svého nástupu do Cosworthu v roce 2004 byl klíčovou inspirací pro náš podnik. Jeho vášeň pro motorsport je dobře zdokumentovaná, ale byl to také vizionář a průkopník nových technologií. Byl klíčovou silou za rozvojem Cosworthu do odvětví dopravních technologií a my si ceníme jeho přínosu, který bude mít bezesporu dlouhodobý dopad,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Hal Reisiger.

Zdroj: IndyCar, úvodní foto: Penske Entertainment