Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari si novým vozem připomene výročí

Ferrari si novým vozem připomene výročí

Co se stalo před 75 lety?

Ferrari prozradilo, jak se bude jmenovat jeho vůz F1 pro sezonu 2022. Po loňském SF21 (Scuderia Ferrari 2021) přichází F1-75. Jméno vozu odkazuje na 75. výročí prvního sériově vyráběného vozu, se kterým se Ferrari účastnilo nejprestižnějších závodů ještě před založením mistrovství světa F1. Bylo jím 125 S, známé také jako Typo 125. Je dobré zmínit Typo 815, které ale spatřilo světlo světa na začátku 2. světové války, moc zábavy si neužilo a Enzo Ferrari se poté na dlouhá léta musel soustředit na výrobu věcí potřebnějších ve válečném a poválečném období , než byly závodní vozy. Typo 125 byl potom prvním vozem vyrobeným po přestěhování továrny do Maranella.

Nový vůz bude světu odhalen 17. února, necelý týden před začátkem zimních testů v Barceloně.

Letos budeme slavit 75. výročí dne, kdy první sériově vyráběný vůz vyjel z brány naší továrny. Tuto důležitou událost v naší historii si připomeneme i tím, že letošní vůz F1 dostane jméno F1-75,“ sdělil předseda automobilky Ferrari, John Elkann.

Vzpínající se hřebec už má svá léta. Foto: Ferrari

Zprávu rozeslal také tým druhé italské automobilky ve F1. Nový vůz Alfa Romeo se jménem nevymyslel nic zajímavého, bude to C42. Hlavní zpráva se ale týká toho, že k oficiálnímu představení vozu prostřednictvím digitálních obrázků dojde až dva dny po ukončení třídenního testu v Barceloně. Nový vůz se na testovací trať dostane včas, jen v dočasném lakování. S čínským jezdcem Kuan-jü Čouem malá stáj nejspíš ulovila několik nových sponzorů a chce je představit mimo představovací tlačenici ve dnech před začátkem testů.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Ferrari