Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Leclerc pouštěl Verstappena vpřed schválně

Leclerc pouštěl Verstappena vpřed schválně

Využíval DRS, sbíral energii.

Tak se ty dva roky příprav nakonec vyplatily. Ferrari je opět v boji o titul a vykročilo do něj vítězstvím v prvním závodě sezony. Charles Leclerc zvítězil poté, co odstartoval z pole position a k dokonalému výsledku přispěl druhý Carlos Sainz. Španělskému jezdci pomohlo odstoupení Maxe Verstappena v závěru závodu, přičemž Nizozemec se pokoušel dostat i před Leclerka. Nevyšlo mu to ve třech pokusech na konci rovinky v po sobě následujících kolech, ani při dvou příležitostech dostat se vpřed přes boxy, ani při restartu závodu po jízdě za bezpečnostním vozidlem.

Jel jsem za ním pouze ve 2. zatáčce a ve čtvrté jsem už byl opět první,“ popisuje souboje Monačan. „Bylo to náročné, ale bavilo mě to. Bylo to závodění na hraně, ale vždy tam bylo místo pro oba vozy, a takové závodění se mi líbí.

Druhou zatáčkou jsem projížděl těsně za ním a vůz byl při tom nepoměrně stabilnější, než by mohl být kupříkladu loňský. Schválně jsem do první zatáčky brzdil velmi brzy, abych to byl já, kdo bude mít DRS před čtvrtou zatáčkou. Fungovalo to, třikrát v řadě. Nebylo to vůbec snadné, ještě jsem si při tom hrál s množstvím energie v baterii. Nejprve jsem měl málo, ale po třech kolech jsem jí nasbíral dostatek k tomu, abych se od něj utrhl.

Sainz byl tento víkend jednoznačně pomalejším z jezdců Ferrari a chce rychle pochopit příčinu. Vždyť jeden z nich může být na konci roku mistrem světa.

Se svým závodem nejsem moc spokojený,“ prozradil Sainz. „Asi jeden z nejtěžších od příchodu do tohoto týmu. Ve voze jsem se necítil dobře, musíme zjistit důvody. Ale dnešek je dnem oslav fantastického týmového výsledku!

Ferrari slaví vítězství poprvé od VC Singapuru 2019. Foto: Ferrari

Šéf Ferrari zažíval infarktové stavy při restartu závodu.

Budovali jsme si náskok v čele závodu a 10 kol před cílem safety car! Jsem rád, že jsem z toho nedostal infarkt.

Týmu gratuloval i jeho bývalý šéf, který je nyní šéfem celé F1, Stefano Domenicali. Zmínil, že příští měsíc v Imole očekává plné tribuny.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari