Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Piastri je spojován s Williamsem

Piastri je spojován s Williamsem

Nad Latifiho budoucností visí otazník

O loňského šampiona F2 a současného rezervního jezdce stáje Alpine Oscara Piastriho má mít zájem Williams. S touto informací přišel po Velké ceně Emilie-Romagni v Imole reportér britské televizní stanice Sky Sports F1 Ted Kravitz, podle kterého by se Australan mohl ke stáji připojit od příštího roku.

"Jednou z nejnovějších zvěstí, které se šíří paddockem, je, že Williams má zájem o služby Oscara Piastriho. Týká se to příštího roku. Vím, že jsem říkal, že bychom ho mohli potenciálně vidět u Aston Martinu, zdá se ale, že jsem se mýlil. Ve skutečnosti se Piastri a Alpine koukají jako na možnost pro příští rok na Williams," uvedl.

Jestli by Piastri v týmu nahradil Alexandera Albona nebo Nicholase Latifiho, si Kravitz není jistý: "Oba jsou v týmu velmi spokojení a zabydlení. Bude ale potřeba na to dávat v pozdější fázi sezony pozor," dodává.

Jak Albonovi, tak Latifimu na konci sezony vyprší smlouva. Jako pravděpodobnější se ale jeví Latifiho konec. Kanaďan totiž závodí za stáj třetí sezonu a i když loni dokázal bodovat při deštivých závodech v Maďarsku a Belgii, jsou jeho výkony spíše nevýrazné. Zatímco v předchozích dvou sezonách nad ním měl navrch jeho týmový kolega George Russell, letos ho zatím zastiňuje nový parťák Alexander Albon. Thajec už dokonce získal pro tým v Austrálii bod za 10. místo. Latifi má naopak na kontě stále nulu a prezentoval se mimo jiné dvěma nehodami během Velké ceny Saúdské Arábie (v kvalifikaci i závodě).

Je třeba dodat, že za Latifim stojí silné sponzorské zázemí, které tvoří potravinářská společnost jeho otce s názvem Sofina nebo italský výrobce kávy Lavazza. Williams už se však momentálně nachází v jiné situaci než v době, kdy se Latifi stal jeho závodním jezdcem. Poté, co byl v létě 2020 odkoupen americkou investiční společností Dorilton Capital, už není sužován finančními potížemi. Sponzorské zázemí by už tedy při výběru jezdecké sestavy nemělo hrát tak zásadní roli.

Nicholas Latifi by se mohl začít obávat o místo. Foto: Williams


Alpine nedávno uvedl, že by se nebránil umístit Piastriho pro příští sezonu do jiného týmu. Přistoupit na něco takového by ale byl ochoten pouze v případě, že by se jednalo jen o zapůjčení, nikoli o úplný Piastriho odchod z řad stáje. Možnost, že by Piastri získal závodní sedačku u Alpine, zatím nevypadá ani pro příští sezonu příliš reálně. Esteban Ocon má totiž smlouvu až do roku 2024. Fernandu Alonsovi sice kontrakt na konci této sezony vyprší, nechal se ale slyšet, že by rád závodil ještě dva nebo tři roky.

Informacím Teda Kravitze by teoreticky mohlo nahrávat i zjištění, se kterým přišel analytik španělské streamovací služby DAZN pro F1 Albert Fabrega. Ten ale nebyl konkrétní.

"Trh už se hýbe. Něco se děje, ale nemůžu říct co, protože mi to nebylo dovoleno. Tím, kdo odejde, nejsem překvapen. Překvapuje mě ale, kdo přijde místo něj. Ano, dojde k výměně jezdců mezi týmy," uvedl.

Šéf Williamsu Jost Capito reagoval na spekulace tím, že vyjádřil Latifimu podporu: "Je schopný jezdit velmi rychle a zajíždět stejné časy jako Alex. Jakmile bude ve správné pozici, jsem si jistý, že to dokáže. Letošní auta je v porovnání s těmi loňskými o něco složitější a záludnější řídit. Musí si na to zvyknout a od týmu dostává plnou podporu. Pokud máte pár takových výpadků, tak samozřejmě bojujete se sebevědomím. On ale od týmu dostane plnou podporu a jsme si jistí, že se do toho dostane," ujišťuje německý manažer.

Pokud by se Piastri příští rok skutečně stal pilotem Williamsu, nebyl by prvním Australanem u této stáje. Prvním "klokanem", který za britskou stáj závodil, byl v období 1978-1981 Alan Jones. V jeho podání šlo o úspěšné působení. Vyneslo mu totiž jedenáct triumfů a zejména titul mistra světa v roce 1980. V letech 2005 a 2006 absolvoval u Williamsu dvě sezony Mark Webber, shodou okolností současný manažer Oscara Piastriho. Na konto si připsal jedno pódiové umístění - dojel třetí při Velké ceně Monaka 2005.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, GPBlog, Sky Sports, úvodní foto: Alpine