Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vips nastoupí v prvním tréninku za Red Bull

Vips nastoupí v prvním tréninku za Red Bull

Nahradí Péreze

První z povinných dvou nasazení nováčka (jezdec s maximálně dvěma starty ve velké ceně) do volného tréninku si při Velké ceně Španělska odbude i Red Bull. Rakouská stáj dá při prvním tréninku šanci svému juniorovi a současnému jezdci F2 Jürimu Vipsovi. Estonec nahradí Sergia Péreze a dostane tak možnost poměřit síly s úřadujícím šampionem Maxem Verstappenem.

"Jsem moc šťastný, že se o to s vámi všemi konečně mohu podělit. Čeká mě premiéra při závodním víkendu F1. S Red Bullem nastoupím do prvního tréninku. Nemohu vyjádřit slovy, jak moc vděčný za tuto příležitost jsem. Rád bych poděkoval všem, kteří mi pomohli dostat se tam, kde dnes jsem," napsal Vips na sociálních sítích.

Vips sice pojede s F1 poprvé při závodním víkendu, zkušenosti už s ní ale má. V roce 2020 nejprve usedl do monopostu s označením RB8 z roku 2012 v Silverstone, aby najel potřebných 300 kilometrů pro zisk superlicence. Pro Velkou cenu Turecka 2020 byl jmenován jako rezervní jezdec Red Bullu a AlphaTauri. Poté s Red Bullem nastoupil i do testu mladých jezdců v Abú Zabí v letech 2020 a 2021, vždy s poslední verzí vozu rakouské stáje.

Sergio Pérez začne v Barceloně až od druhého tréninku. Foto: Red Bull Racing


Vips letos závodí ve F2 třetí sezonou, ale jde teprve o jeho druhou na "plný úvazek". Působí u stáje Hitech a po třech podnicích mu patří osmá pozice. Na stupních vítězů jsme ho tento rok mohli vidět dvakrát - při hlavním závodě v Bahrajnu skončil třetí a při sprintu v Džiddě druhý. Loni už ale dokázal vyhrát dva závody. V minulosti jsme ho mohli vidět i ve FIA F3, kde v roce 2019 vybojoval tři triumfy a skončil celkově čtvrtý. Objevil se také v japonské Super Formuli (2019) a evropské regionální formuli (2020). V sezoně 2017 se stal šampionem ADAC F4. Právě po tomto úspěchu vstoupil v roce 2018 do juniorky Red Bullu.  

Očekává se, že i ve druhém případě, kdy Red Bull nasadí nováčka, dostane šanci Vips. U juniorského týmu AlphaTauri by měl dvakrát nastoupit Liam Lawson. Takový byl alespoň předsezonní plán. Ve F2 ale kromě Vipse s Lawsonem působí ještě další tři junioři Red Bullu - Jehan Daruvala, Dennis Hauger a Ajumu Iwasa. A právě Daruvala je po třech podnicích nejvýše postaveným chráněncem "rudých býků". Patří mu totiž celkové třetí místo. Lawson, který je čtvrtý, ale zatím dokázal jako jediný z juniorů Red Bullu vyhrát závod.

Po loňských nevýrazných výkonech Jukiho Cunody se spekulovalo o tom, že by ho některý z juniorů Red Bullu mohl od roku 2023 nahradit. Po prvních pěti závodech sezony je ale Cunoda dvanáctý a má o čtyři body více než jeho zkušenější kolega Gasly. Nedá se tedy říct, že by týmu zatím dával velký důvod k vyhazovu. I Gasly bude s největší pravděpodobností u AlphaTauri pokračovat, neboť má smlouvu do roku 2023.

Pro některého ze současných jezdců Red Bullu ve F2 by se mohla sedačka u AlphaTauri najít v případě, že by se Gasly nebo Cunoda přesunuli do Red Bullu. Zde ale vše spěje k prodloužení smlouvy se Sergiem Pérezem. V případě přesunu Gaslyho nebo Cunody do Red Bullu byl ale navíc mohl vstoupit do hry i současný pilot Williamsu Alexander Albon. Ten sice oficiálně spolupráci s Red Bullem ukončil, aby mohl být angažován Williamsem poháněným motory Mercedes, neoficiálně ale s rakouskou stájí stále udržuje styky.

Vipsova účast v prvním španělském tréninku znamená, že uvidíme v akci hned tři nezávodní jezdce. Williams již na začátku týdne oznámil, že nechá odpočívat Alexandera Albona a dá šanci úřadujícímu šampionovi formule E Nycku de Vriesovi. Čou Kuan-jü pak u Alfy Romeo pustí do kokpitu Robeta Kubicu. Jelikož je ale Polák účastníkem 99 velkých cen a mimo jiné také vítězem VC Kanady 2008, zůstane Alfě Romeo povinnost nasadit dvakrát nováčka i po Španělsku.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Red Bull