Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

De Vries dostane ve španělském prvním tréninku šanci od Williamsu

De Vries dostane ve španělském prvním tréninku šanci od Williamsu

Nizozemec má být i ve hře o sedačku pro příští rok

Úřadující šampion formule E Nyck de Vries dostane poprvé šanci při závodním víkendu F1. Nizozemec nastoupí v prvním volném tréninku na Velkou cenu Španělska v kokpitu Williamsu. Zaskočí za Alexandera Albona. Williams se tak stává první stájí, která letos nasadí do tréninku jezdce s nejvýše dvěma starty ve velkých cenách na kontě. Podle pravidel tak letos musí učinit každý tým, a to minimálně při dvou závodních víkendech.

"Je skvělé, že se budu moci seznámit s týmem a usednout do jeho monopostu FW44. Jsem také rád, že se dostanu na trať během závodního víkendu F1. Příprava na toto svezení zatím probíhá dobře, tým je mi neuvěřitelnou oporou. Moc se na to celé těším," říká ke svému nasazení De Vries, který je rovněž šampionem F2 z roku 2019.

Alexander Albon nemá z toho, že bude muset v Barceloně vynechat 60 minut jízd, těžkou hlavu. Je tomu tak z toho důvodu, že okruh bývá často využíván formulí 1 pro testy.

"Je to dobrá trať, taková, na které už každý pilot odjel nespočet kol, více než na jiném okruhu. Dobře ji znám a to mi tento víkend pomůže dostat se rychle do tempa, i když v prvním tréninku pojede s mým autem Nyck," zůstává Albon v klidu.

Pro De Vriese sice půjde o první svezení s vozem F1 při závodním víkendu, do monopostu královny motorsportu ale poprvé neusedne. V letech 2020 a 2021 se už totiž s Mercedesem zúčastnil testů mladých jezdců v Abú Zabí. U "stříbrných šípů", za které také závodí ve formuli E, působí od loňska i jako rezervní jezdec, stejně jako jeho týmový kolega z elektrického šampionátu Stoffel Vandoorne. Oba jsou v případě potřeby k dispozici také  McLarenu, se kterým De Vriese rovněž pojí jeho minulost. V období 2010-2019 byl totiž juniorem této stáje. Příležitost svézt se s vozem F1 zde ale nikdy nedostal.

Do vozu Alexandera Albona usedne při prvním tréninku na VC Španělska Nyck de Vries. Foto: Williams



Barcelonské vystoupení by ovšem nemuselo být pro De Vriese s Williamsem poslední. Objevují se totiž spekulace, podle kterých se Mercedes snaží pro rok 2023 sehnat rodákovi z vesnice Uitwellingerga sedačku ve startovním poli a jednat má právě s Williamsem. Tam se ho Mercedes pokoušel dostat už pro letošní rok.

U Williamsu se nachází v ohrožení místo Nicholase Latifiho. Kanaďan v předchozích dvou letech zaostával za svým týmovým kolegou Georgem Russellem a i jeho nový parťák Alexander Albon nad ním zatím má převahu. Zatímco Thajec už získal tři body a zatím vše nasvědčuje tomu, že by i příští rok měl jezdit za Williams, Latifi zatím na první bod stále čeká. Nedávno se dokonce spekulovalo o tom, že by mohl být Kanaďan vyměněn už během sezony. Výkonný ředitel stáje Jost Capito ale něco takového vyloučil.

De Vries není jediným pilotem, o kterém se mluví jako o kandidátovi na vystřídání Latifiho. Reportér televizní stanice Sky Sports F1 Ted Kravitz nedávno přišel s informací, že Williams má zájem o služby Oscara Piastriho. Australan loni získal titul ve F2 a letošní rok tráví jako rezervní jezdec stáje Alpine s cílem získat sedačku pro příští rok. Šéf Alpine Otmar Szafnauer se možnosti zapůjčit Piastriho některému z jiných týmů nebrání, pořád ale existuje možnost, že by Piastri příští rok nahradil u Alpine Fernanda Alonsa. Španěl vyjádřil přání závodit alespoň ještě dva nebo tři roky, i kdyby to nemělo být s Alpine.

De Vries si bude pro příští rok muset hledat nové závodní angažmá tak jako tak. Tím je sice letos jeho působení ve formuli E u Mercedesu, německý tým ale elektrický seriál na konci tohoto ročníku opustí a není jisté, že De Vries bude v této sérii pokračovat. Pokud by nevyšla F1, mohly by pro něj být možností vytrvalostní závody. Těch se hodně účastnil již v letech 2018-2021 ve třídě LMP2. Vídat jsme ho mohli ve WEC i ELMS. Třikrát se zúčastnil také závodu 24 hodin Le Mans. S vytrvalostními závody zůstává ve spojení i letos, neboť je rezervním jezdcem Toyoty pro WEC.

Přestup z formule E do F1 nebývá moc často k vidění. V minulosti jsme mohli vidět piloty jít spíše opačným směrem. De Vries by přesto nebyl prvním pilotem, který by přišel do F1 se zkušenostmi z formule E. Dříve než ve F1 si totiž v elektrickém šampionátu zazávodil i Pierre Gasly. Francouz v červenci roku 2017 zaskočil u stáje Renault e.dams při dvojzávodě v New Yorku za Sébastiena Buemiho, který tehdy závodil ve WEC. O necelé tři měsíce později Gasly debutoval ve F1.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Mercedes