Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Rozpočtový strop se mírně zvýšil

Rozpočtový strop se mírně zvýšil

Částečně zohlední inflaci.

Bohaté a méně bohaté týmy F1 v Rakousku dospěly k dohodě ohledně zvýšení rozpočtového stropu. Ten byl navýšen o inflaci, což by velmi potěšilo bohaté týmy, kdyby se jednalo o náhradu celé letošní inflace. Strop se však předčasně navyšuje pouze o pravidly stanovenou vrchní hranici, tedy o 3.1 procenta.

Rozpočtový strop pro týmy F1 byl zaveden v roce 2021 na úrovni 145 milionů amerických dolarů. Letos měl být 140 milionů a příští rok měl klesnout o dalších 5 milionů minus inflace, avšak jak bylo zmíněno, inflace maximálně 3 procenta. Takto byla finanční pravidla napsána a podepsána v době, kdy si nikdo nedokázal představit šílené tempo inflace po letech pandemie, s vojenským konfliktem v Evropě a se sankcemi vůči Rusku. Méně bohatým týmům s rozpočty nedosahujícími až výše stropu to vyhovuje, udělaly však malý ústupek.

Pokles stropu byl tedy zpětně i pro letošní rok zmenšen o 3 procenta a už teď je jasné, že příští rok to také budou 3 procenta, pokud si velké týmy nevydupou další navýšení. Hlavním argumentem pro navýšení bylo markantní zvýšení nákladů na přepravu materiálu, s čímž týmy v původních rozpočtech nepočítaly. Zatímco menší týmy potřebují sehnat více peněz, velké už narážely o rozpočtový strop.

Komise F1 se rovněž dohodla, že před sezonou 2023 se bude testovat pouze čtyři dny a může to být mimo Evropy. Pravděpodobně tedy dojde k dohodě s Bahrajnským mezinárodním okruhem v Sachíru.

Špička dostala další šanci vměstnat se pod rozpočtový strop. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren