Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Doohan poprvé vítězem hlavního závodu, Drugovich opět blíže k titulu

Doohan poprvé vítězem hlavního závodu, Drugovich opět blíže k titulu

F2 ve Spa-Francorchamps - hlavní závod

Hlavní belgický závod skončil triumfem Doohana. Australan o svém vítězství rozhodl lepší strategií. Vyplatilo se mu, že zajel do boxů o kolo dříve než Drugovich a díky tomu se před něj dostal. Pilot MP Motorsportu se musel spokojit se druhým místem. Jelikož ale Pourchaire nedojel kvůli technickým problémům, opět navýšil své celkové vedení. Sobotní vítěz Lawson i tentokrát vystoupal na stupně vítězů. Dojel třetí.

Poté, co díky odvážné strategii navýšil Drugovich v sobotu celkové vedení před Pourchairem, měl v neděli další šanci na dobrý výsledek. Do závodu totiž vyrážel z pole position. Vedle něj stál jeho krajan Fittipaldi. Třetí místo patřilo Sargeantovi, čtvrté Doohanovi, páté Beckmannovi, šesté Lawsonovi, sedmé Verschoorovi, osmé Pourchairemu, deváté Daruvalovi, desáté Boschungovi, jedenácté Haugerovi, dvanácté Armstrongovi, třinácté Iwasovi, čtrnácté Vestimu, patnácté Nissanymu, šestnácté Novalakovi, sedmnácté Satovi, osmnácté Williamsovi, devatenácté Zendelimu, dvacáté Cordeelovi, dvacáté první Calderónové a dvacáté druhé Vipsovi.

Teplota asfaltu činila před startem 22 stupňů. Vzduch měl stupňů 17.

Drugovich si po startu vedení pohlídal. Fittipaldi ale už tak dobrý start neměl. Předjel ho totiž Doohan a před rovinkou Kemmel byl navíc těsně za ním Beckmann. Na konci této rovinky se německému jezdci skutečně podařilo posunout na třetí pozici.

Drugovich sice zvládl start dobře, už před koncem prvního kola ale měl důvod k obavám. Přiblížil se k němu totiž Doohan. Jako třetí najížděl do druhého kola Beckmann. Čtvrtý byl Fittipaldi, pátý Lawson, šestý Verschoor, sedmý Pourchaire, osmý Sargeant, devátý Hauger a bodovanou desítku uzavíral Armstrong.

V závěru prvního kola se sice zdálo, že by mohl Doohan atakovat Drugoviche, poté se ale rozestup mezi nimi zvětšil. Lawson si v páté zatáčce vyšlápl na Fittipaldiho. Brazilec se před ním sice udržel, pouze ale za cenu vyjetí mimo trať. Zahrával si tak s penalizací.

V úvodu třetího kola se znovu Pourchairemu zkomplikoval boj o titul. Kvůli technickým problémům totiž začal zpomalovat. Zdálo se, že jeho vystoupení je u konce. Na sedmé místo se tak posunul Sargeant, na osmé Hauger, na deváté Armstrong a do bodované desítky vkročil rovněž Boschung.

Švýcar ale nezůstal na bodovaných pozicích dlouho. Ve čtvrtém kole ho totiž pokořil Iwasa. Druhý pilot stáje DAMS Nissany kolidoval s Daruvalou. Na jejich vozech došlo k poškození předního přítlačného křídla.

Fittipaldi před sebe v pátém kole konečně pustil na cílové rovince Lawsona. To ho málem stálo i šestou příčku, neboť vzadu číhal Verschoor. Nakonec se ale Fittipaldi na konci rovinky Kemmel pokusil o návrat zpět před Lawsona. Mezi oběma vozy došlo ke kontaktu, vítězně ale z tvrdého souboje nakonec vyšel Lawson.

Drugovich pořád vedl. Doohan ale ztrácel pouze sedm desetin sekundy. Beckmann už za Doohanem zaostával o tři sekundy.

Felipemu Drugovichovi sice patřil úvod závodu, pro výhru si ale nakonec nedojel. Foto: MP Motorsport



Daruvala zamířil do boxů na opravu předního přítlačného křídla. V té době už byl v boxech i Pourchaire, který tam odstoupil ze závodu. Nissany, se kterým právě Daruvala kolidoval, zatím zvládal pokračovat bez zastávky. Byl šestnáctý.

Fittipaldi se propadl za Verschoora na šestou pozici. Za ním byl sedmý Sargeant, který měl ve svém držení nejrychlejší kolo závodu.

Schylovalo se k boji o třetí místo. Včerejší vítěz Lawson se zdál totiž i tentokrát být ve formě a dotahoval se na Beckmanna. Už na něj ztrácel méně než sekundu.

Na konci sedmého kola už jsme byli svědky prvních zastávek v boxech. Stavěli Fittipaldi, Sargeant, Armstrong, Boschung, Nissany, Vesti i Calderónová. Sargeant byl ovšem vypuštěn ze svého stání nebezpečným způsobem. Vjel do cesty Nissanymu a bylo tak otázkou, zdali ho nepotká penalizace.

V osmém kole stavěl Lawson. U Novozélanďana ale byl problém s nasazením levé zadní pneumatiky. Junior Red Bullu navíc protočil kola ještě předtím, než bylo jeho auto položeno na zem. To zavánělo penalizací.

I přesto se ale Lawson udržel před Fittipaldim. Brazilec byl sice zpočátku k Lawsonovi hodně blízko, poté už se ale Novozélanďanovy pneumatiky začaly ohřívat a začal tak ujíždět.

V devátém kole zajel do boxů Doohan. Drugovich stále pokračoval. Hauger dostal pětisekundovou penalizaci za to, že při souboji vytlačil z dráhy jiného jezdce.

V desátém kole jsme mohli vidět v páté zatáčce další souboj mezi dvojicí Lawson a Fittipaldi. Brazilec opět při souboji vycestoval z dráhy a dostal se před svého soupeře. Fittipaldi ale o pár zatáček později Lawsona pustil před sebe.

Kolo po Doohanovi zajel do boxů i Drugovich. Úspěch ale slavila Doohanova strategie. Australan se totiž vrátil před pilota MP Motorsportu.

Ve 12. kole zůstávali bez zastávky v boxech už jen Verschoor, Iwasa, Novalak, Vips, Zendeli, Sato a Cordeel. Ti tak pochopitelně jeli na prvních sedmi místech, ačkoli Doohan už se na Cordeela dotahoval.

V páté zatáčce jsme viděli další těsný souboj – tentokrát mezi Armstrongem a Haugerem. Při souboji došlo ke kontaktu, po kterém Nor vycestoval z dráhy a dostal se před Armstronga. Zatícmo Novozélanďan si stěžoval, že ho Hauger předjel výjezdem mimo trať, pilot Premy trval na tom, že byl vpředu. Jeho inženýr mu navíc řekl, ať jede dále.

Hauger ovšem brzy dostal už druhý pětisekundový trest, tentokrát za překračování traťových limitů. Doohan ztratil spoustu času za Cordeelem. Nakonec se před něj sice dostal, Drugovich už byl ale mnohem blíže. Netrvalo dlouho a oba se dostali i před Sata.

Deset kol před koncem už Drugovich útočil na rovince Kemmel na Doohana a pokoušel se vrátit do čela. Australan se ale zatím držel.

Devět kol před koncem už jeli Doohan s Drugovichem na třetí, respektive čtvrté příčce. Před nimi už byli pouze Verschoor s Novalakem. Bez zastávky pořád jezdil i Cordeel, který už se ale stihnul propadnout na sedmou pozici.

Během zastávek v boxech došlo ke změně na virtuální třetí příčce. Beckmann se totiž propadl až na šestou pozici. Třetí byl Lawson, čtvrtý Fittipaldi a pátý Sargeant. Armstrong dostal pětisekundový trest za to, že vytlačil při vzájemném souboji Haugera mimo trať.

Liam Lawson opět vystoupal na pódium. Foto: Carlin



Drugovich po nepovedeném útoku na Doohana ztrácel dech. Doohan totiž natáhl svůj náskok přes jednu sekundu. Tou dobou už se jednalo o souboj o skutečnou první příčku, nejen o virtuální. Zastávku v boxech už si totiž odbyli všichni jezdci.

Za Doohanem a Drugovichem jezdili Lawson, Fittipaldi, Sargeant, Verschoor, Beckmann, Hauger, Armstrong a Iwasa. Zejména Verschoor byl hodně rozjetý. Měl totiž k dispozici novější pneumatiky.

Pět kol před koncem se Verschoor dostal i před Sargeanta a už byl pátý. Na Fittipaldiho ztrácel sekundu. I Brazilec tak měl důvod k obavám.

Ve 21. kole se Verschoor před Fittipaldiho skutečně dostal. Předjel ho na rovince Kemmel. Za nimi bojovali o šestou pozici Sargeant s Beckmannem. Pilot Van Amersfoortu se sice dostal dopředu, ale díky výjezdu mimo trať. O pár zatáček později však pilota Carlinu raději pustil.

Doohan už navýšil svůj náskok před Drugovichem na dvě sekundy. Třetí Lawson měl na rozjetého Verschoora k dobru sedm sekund, což vypadalo také nadějně.

Kolo před koncem odstoupil ze závodu Zendeli. Pilot Camposu odstavil své auto v deváté zatáčce. Byla vyhlášena fáze virtuálního zpomalovacího vozu. Ta ovšem trvala jen krátce a skončila za pár okamžiků.

Doohana už nikdo nezastavil. Pilot stáje Virtuosi si tak dojel pro svůj třetí triumf v F2. Tentokrát ale poprvé vyhrál hlavní závod. Druhý skončil Drugovich, který tak díky odstoupení Pourchaireho znovu navyšuje průběžné vedení. Třetí místo udržel Lawson.

Aktualizace: Fittipaldimu nebylo nic platné, že po výjezdu z dráhy při souboji s Lawsonem svou pozici Novozélaďanovi vrátil. Jelikož na ní zůstal více než jedno kolo, usoudili sportovní komiaři, že získal trvající výhodu. Brazilec tak byl potrestán pěti sekundami a pádem na desátou příčku.

p. jezdec tým motor čas/odstup kol body
1. Jack Doohan Virtuosi Mecachrome 52:16,133 25 25
2. Felipe Drugovich MP Motorsport Mecachrome 52:18,075 25 18
3. Liam Lawson Carlin Mecachrome 52:24,847 25 15
4. Richard Verschoor Trident Mecachrome 52:28,612 25 12
5. Logan Sargeant Carlin Mecachrome 52:37,399 25 10
6. David Beckmann Van Amersfoort Mecachrome 52:38,498 25 8
7. Ajumu Iwasa DAMS Mecachrome 52:38,631 25 6
8. Jüri Vips Hitech Mecachrome 52:40,032 25 4
9. Clément Novalak MP Motorsport Mecachrome 52:40,879 25 2
10. Enzo Fittipaldi Charouz Racing System Mecachrome 52:41,614 25 1
11. Frederik Vesti ART Grand Prix Mecachrome 52:47,134 25 0
12. Dennis Hauger Prema Mecachrome 52:53,604 25 0
13. Marcus Armstrong Hitech Mecachrome 52:55,889 25 0
14. Ralph Boschung Campos Mecachrome 52:56,816 25 0
15. Marino Sató Virtuosi Mecachrome 52:59,851 25 0
16. Calan Williams Trident Mecachrome 53:01,816 25 0
17. Amaury Cordeel Van Amersfoort Mecachrome 53:08,376 25 0
18. Tatiana Calderónová Charouz Racing System Mecachrome 53:13,517 25 0
19. Roy Nissany DAMS Mecachrome 53:18,960 25 0
20. Jehan Daruvala Prema Mecachrome 54:02,491 25 0
21. Lirim Zendeli Campos Mecachrome - 22 0
22. Théo Pourchaire ART Grand Prix Mecachrome - 3 0

Pořadí šampionátu F2 - 2022

p. Jezdec as-Sachír Džidda Imola Barcelona, Montmeló Monte Carlo Baku Silverstone Spielberg Budapešť, Mogyoród Francorchamps Zandvoort Monza Abú Zabí
1. Felipe Drugovich 205 4 8 6 27 4 1 11 25 2 25 4 15 4 12 6 - 6 13 5 2 5 20        
2. Théo Pourchaire 162 - 25 - - 2 25 4 4 3 18 2 - 5 18 8 - 2 18 - 25 3 -        
3. Logan Sargeant 129 3 6 - - 3 6 6 12 - 2 3 18 4 25 2 25 1 2 - 1 - 10        
4. Jack Doohan 121 - 3 - 3 - - 3 21 3 12 - - 10 2 6 - 5 10 10 - 8 25        
5. Liam Lawson 114 6 18 10 - 1 - - 2 1 - 6 - - 15 - 1 11 8 3 6 11 15        
6. Enzo Fittipaldi 101 - - - - - 18 1 8 5 10 - 8 6 - 1 18 - 1 6 18 - 1        
7. Ajumu Iwasa 96 1 - 3 6 - 10 8 - - - 1 - 9 - - 6 3 25 1 17 - 6        
8. Jehan Daruvala 94 8 - 2 15 8 3 5 - 8 4 8 12 1 6 - - 8 6 - - - -        
9. Frederik Vesti 91 - - - - - 8 2 15 - - 10 6 3 10 - 2 4 15 4 12 - -        
10. Jüri Vips 89 2 16 9 1 - 2 - - 4 15 2 - - 8 4 4 - - 8 10 - 4        
11. Marcus Armstrong 81 - 10 - 10 10 - - 6 6 8 5 - - 4 10 - - - 2 8 2 -        
12. Dennis Hauger 67 - - - 8 6 - - - 10 6 - 25 - - - 12 - - - - - -        
13. Richard Verschoor 65 10 - 4 18 - - - - - - - 10 - - 3 - - - - 4 4 12        
14. Ralph Boschung 40 5 12 - - - 15         - 2                 6 -        
15. Clément Novalak 28 - - - - - 12 - 10 - - - - - - - - - 4 - - - 2        
16. Jake Hughes 26 - 2 - 12 - - - - - - - 1 - 1 - 10                    
17. Roy Nissany 18 - 4 - 4 5 - - 1 - - - - - - - 2 - 2 - - - -        
18. Roberto Merhi 15                             - 15 - - - -            
19. David Beckmann 13         - 4             - -     - - - - 1 8        
20. Oliver Caldwell 8 - - - - - - - - - - - - - - - 8 - - - -            
21. Marino Sató 6 - - 1 - - - - - - 1 - 4 - - - - - - - - - -        
22. Calan Williams 5 - - 5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - -        
23. Cem Bölükbaşi - - -         - - - - - - - - - - - - - -            
24. Amaury Cordeel - - - -   - - - - - - - -     - - - - - - - -        
25. Tatiana Calderónová -                                         - -        
26. Lirim Zendeli -                                         - -        

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Virtuosi