Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Alfa nevylučuje pokračování ve F1

Alfa nevylučuje pokračování ve F1

Nemá důvod rozhodnout se rychle.

Sice to není oficiální, ale příchod Audi a jeho očekávané spojení s týmem Sauber nechal automobilku Alfa Romeo bez partnera, který by ve F1 nesl její jméno po roce 2023. Avšak vzhledem k situaci, tedy že Alfa nevyvíjí vlastní motor, ale má finance, a že má se Sauberem smlouvu na celý příští rok, italská automobilka nemá kam spěchat. Ředitel automobilky v podstatě pouze potvrdil, že na F1 nezanevřel.

Jsem otevřený všem možnostem,“ řekl Jean-Philippe Imparato v rozhovoru pro web Motorsport. „Mám čas udělat si kompletní obrázek o situaci zcela bez časového stresu. A i kdybychom se chtěli rozhodnout před koncem letošního roku, máme ještě týdny a měsíce času. Takže skutečně není kam spěchat. Všechny možnosti jsou na stole a já budu prostě hledat nejlepší kompromis mezi naší DNA a realitou přechodu na elektromobily.

Se Sauberem jsme prodloužili smlouvu o rok 2023, protože jsme s naším partnerstvím nadmíru spokojení. Pravděpodobně máme nejlepší (procentuální) návratnost (investic) v celém padoku. V roce 2024 bude mít Alfa Romeo poprvé stoprocentně elektrifikovanou nabídku, začneme psát novou kapitolu, takže dlouhodobé plánování je namístě.

Imparato dále řekl, že není myslitelné spojení s týmem s jiným motorem než motorem od spřízněného Ferrari. To vlastně omezuje možnou budoucí spolupráce pouze na tým Haas. Další možností může být odchod z F1 a vstup do WEC, které také používá hybridní pohonné jednotky, nebo do plně elektrické Formule E. Ve stejnou dobu se sportovní ředitel automobilky BMW nechal slyšet, že F1 nemá vůbec na radaru, ačkoli se nabízí partnerství se špičkovým týmem Red Bull a německá konkurence z Mercedesu, Audi a Porsche věří v zářivou budoucnost této série. BMW se soustředí na vytrvalostní závody.

Alfa chce být viděna ve F1, má peníze, ale musí používat motor Ferrari. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: Motorsport, Motorsport-Total, úvodní foto: Alfa Romeo