Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alpine chce titul v roce 2026

Alpine chce titul v roce 2026

Problémem jsou díry v rozpočtovém stropě.

Navzdory zavedení rozpočtového stropu, revoluci v technických pravidlech a už vcelku vyrovnanému výkonu pohonných jednotek si stále ani tovární tým Alpine netroufá na rychlý průnik mezi špičku nadále tvořenou pouze Red Bullem, Mercedesem a Ferrari. Francouzi ale mají alespoň stanovený cíl. V roce 2026 chtějí být vážným kandidátem na zisk titulu.

Přítomnost ve F1 nám zajistila celosvětové povědomí o značce,“ řekl Luca de Meo, generální ředitel koncernu Renault, kterému značka Alpine patří. „Hlavně ve Francii, tady to mělo ohromný dopad. Vidíme to tak, že klademe základy a připravujeme se na budoucnost. Kromě toho, v minulosti byl tým F1 další nákladovou položkou, ale od té doby se vše změnilo. Naše společnost patří mezi globální špičku a tým má nejvyšší ambice. Dokážeme se dotáhnout na nejlepší. Věříme, že v roce 2026 budeme kandidátem na titul.

Nepotvrdilo se, že největší týmy budou mít velké problémy s rozpočtovým stropem a „akorát velké“ týmy Alpine a McLaren se dostanou do výhody. Šéfovi týmu Alpine dělá starosti, že ve stropě jsou díry.

Domnívám se, že některé z větších týmů objevily mezery a učí se je využívat přizpůsobením svých struktur. Na to my nejsme připraveni,“ nechal se slyšet Otmar Szafnauer. „Dokonce se zdá, že někteří propustili 100 lidí, ale teď by je už chtěli zpátky. Existují způsoby, jak nezapočítat pod strop celého člověka, nechat jej pracovat pro marketingové, navrhovat čluny a podobně. Člověk může naskočit na palubu, udělat svou práci a být přesunut zpět. My na to nemáme kapacity. Výhoda mít tým velikosti akorát pod strop se tedy rozplynula. I my jsme už sice s něčím začali, ale máme tam asi tak dva lidi. Dělají lyžařské bandáže, pracují na dílech pro automobily Alpine. Ale ti ani nejsou z designového oddělení, jsou z výroby."

Zmínka o člunech byla asi mířena na Mercedes, který má lidi pracující na jachtě pro Pohár Ameriky. Tým Red Bull se zase pustil do práce na vlastním hypersportu RB17, Ferrari se vrací do Le Mans.

Alpine ví, že není připraven postavit vítězný vůz. Foto: Alpine

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine