Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Coulthard: Za současná pravidla může dominance Ferrari

Coulthard: Za současná pravidla může dominance Ferrari

Skot se opět pustil do kritiky regulí formule 1.

Před domácím závodem se skotský jezdec David Coulthard, očividně nezastrašen podivným telefonátem prezidenta FIA Maxe Mosleyho, opět pustil do kritiky současných pravidel formule 1. Podobně jako šéfovi týmu McLaren Ronu Dennisovi je i hvězdě Red Bullu trnem v oku kvalifikační formát.  
 
"Všechna tato pravidla – kvalifikace, jedno rychlé kolo a penalizace ztráty deseti míst na startu – nebyla navrhnuta, aby zničila závody, ale skutečností je, že to opravdu dělají," prohlásil včera skotský jezdec.
 
"Když vypadnete brzo v jednom závodě, musíte jít brzo do kvalifikace v tom následujícím. A to znamená, že budete mít špatnou kvalifikaci, protože prostě nemůžete být rychlejší než někdo, kdo by odjel stejné kolo nebýt toho, že vyjel až později a podmínky na trati už se zlepšily."
 
Coulthard naráží i na osud svého bývalého kolegy Kimiho Räikkönena, který byl v Magny Cours nejrychlejším jezdcem na trati, ale ze třinácté startovní pozice na něj nezbyl lepší výsledek než druhé místo.
 
"Je to handicapující systém, který ve formuli 1 máme. Jste handicapován, když máte poruchu motoru, i když to není vaše vina. Fanoušci jsou tak okrádáni – stejně jako ve Francii - o něco, co by mohlo být fantastickým závodem."
 
Jezdec Red Bullu se dále domnívá, že uměle aplikovaná pravidla byla vytvořena s úmyslem ukončit půl desetiletí trvající nadvládu stáje Ferrari.
  
"Tohle všechno je kvůli tomu, že Ferrari dominovalo. Bylo špatné dělat změny z takového důvodu, jen protože někdo dělá lépe svou práci než ostatní. Úspěchu bychom měli aplaudovat a ne jej omezovat."
 
Před dvěma týdny měl skotský pilot coby jeden z vedoucích činitelů jezdecké asociace telefonický hovor s Maxem Mosleyem, který se týkal dopisu, jež FIA od jezdců obdržela, a ve kterém se prý šéf FIA podle mnohých pokoušel Coultharda zastrašit. O nadcházejícím víkendu dostanou jezdci možnost promluvit s Mosleyem osobně.
 
"V pátek je v Silverstone domluvená schůzka s prezidentem FIA, alespoň dokud si ve svém diáři nenajde něco jiného," dodává Coulthard se svým typickým humorem. "Máme projednat spoustu bodů týkajících se bezpečnosti a očividně bude jedno z témat i Indianapolis."