Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Další sezona pro Knega

Další sezona pro Knega

Zapracoval na autě a chce do nejlepší pětky

Žarko Knego a stáj Auto Klub Dubrovnik budou i letos součástí startovního pole seriálu TCR Eastern Europe. Chorvatský závodník usedne stejně jako loni do vozu Cupra Leon Competición.

„Jsem a vždy budu nadšený z toho, že jsem součástí tohoto šampionátu. Těším se na novou sezonu. Podle mého názoru je TCR Eastern Europe velice seriózním šampionátem, ve kterém najdeme spoustu dobrých a konkurenceschopných jezdců. Mám rád okruhy, na kterých se závodí a je vidět, že promotér šampionátu pan Křenek vyvíjí velké úsilí, aby přilákal více dobrých závodníků,“ těší se na novou sezonu Knego, který je součástí TCR Eastern Europe už od jeho vzniku v roce 2019.

Loňská sezona byla pro Knega první za volantem novějšího modelu Leon Competición. Do té doby totiž závodil se starší Cuprou Leon. Jeho rok ovšem poznamenaly technické problémy, kvůli kterým přišel o řadu bodů. Nejvíce ho mohl mrzet první závod před domácími fanoušky v Grobniku, kde ho porucha palivového čerpadla připravila o druhé místo a první stupně vítězů. Během zimy proto na autě zapracoval.

„Jsem s tímto autem spokojen, i když jsme loni měli technické problémy. Ty by nyní měly být vyřešeny. V zimě jsme totiž auto rozebrali, zkontrolovali všechny díly a opravili nebo vyměnili ty, které by mohly být vadné. Momentálně náš tým dává auto znovu dohromady a očekáváme, že do deseti dní s ním budeme opět jezdit po okruhu,“ věří.

Loňská sezona skončila pro Knega až 14. místem v celkovém pořadí. Letos ale míří výše.

V Grobniku měl Žarko Knego nakročeno k prvním stupňům vítězů. Foto: TCR Eastern Europe



„Doufám, že letos budu mít více štěstí a celkový výsledek bude odpovídat mému závodnímu tempu. Budu spokojen, když se umístím mezi nejlepší pěticí. Abych něčeho takového dosáhl, musím do toho dát všechno a také mít více štěstí,“ říká.

Nejlepším Knegovým výsledkem v konečném pořadí šampionátu je osmé místo. Na to dosáhl již při premiérové sezoně 2019. Z tohoto roku pochází i jeho nejlepší výsledek v závodě. První jízdu v Grobniku tehdy dokončil jako pátý.

Opět před domácími fanoušky



Chorvatský Grobnik už sice letos nebude součástí kalendáře TCR Eastern Europe, to ale neznamená, že by Knega nemohli vidět v akci domácí fanoušci. Má totiž v plánu zazávodit si ve vybraných podnicích chorvatského šampionátu.

„V posledních letech se z něj stala docela dobrá série. Pravidelně zde závodí pět až šest vozů TCR. Na úrovni TCR Eastern Europe to sice není, stále to ale stačí k tomu, aby si zde člověk dobře zazávodil. Pojedeme tedy pár závodů, které nebudou kolidovat s kalendářem TCR Eastern Europe.“

Kromě toho chce Knego absolvovat v Grobniku většinu své předsezonní přípravy. V plánu má pět až šest testovacích dní. Kromě toho by se ale rád podíval také do Oscherslebenu. Tam letos pojede TCR Eastern Europe vůbec poprvé a o premiérový start na této dráze půjde také pro Knega.

V TCR Eastern Europe čeká na Žarka Knega už pátá sezona. Foto: TCR Eastern Europe



„V březnu se chci zúčastnit jednoho traťového dne, abych si to vyzkoušel ještě před prvním tréninkem v dubnu. Bohužel by pro mě ale bylo příliš drahé, kdybych si tam přivezl své vlastní auto. Půjčím si tedy podobné, abych získal alespoň přibližnou představu,“ dodává.

Oschersleben bude hostit hned první podnik sezony. Uskuteční se o víkendu 8.-10. dubna.

Zdroj: TCR Eastern Europe, FORMULE.cz, úvodní foto: TCR Eastern Europe