Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Williams si bere Browninga pod svá křídla

Williams si bere Browninga pod svá křídla

Stane se pátým juniorem stáje

Williams má nového juniora. Do své jezdecké akademie se totiž rozhodl přibrat Luka Browninga. Jednadvacetiletý mladík v současnosti působí ve FIA F3. Z minulosti už ale má na kontě také tituly ze seriálu GB3 (2022) nebo z britské F4 (2020). Za zmínku stojí také třetí příčka v německé F4 (2021) nebo ocenění Autosport BRDC pro nejlepšího mladého britského jezdce za rok 2022.

"Na to, že se stanu součástí jezdecké akademie Williamsu, se opravdu těším. Velké díky patří všem v týmu za to, že mi takovou příležitost dávají. To, že mě vzali do rodiny, je pro mě splněným snem. Dědictví tohoto týmu je fenomenální. Nemůžu se dočkat, až zjistím, kam až můžeme dojít. Naše cesta právě začíná,"
těší se Browning.

Williams připraví svému novému chráněnci testovací program na simulátoru na tělo. Britský mladík rovněž dostane příležitost být spolu s týmem při závodních víkendech.

"Je to velice talentovaný jezdec, který už dosáhl řady úspěchů. Každý z členů Williamsu se těší na to, až začne s Lukem spolupracovat. Dáme mu příležitost rozvinout jeho schopnosti. Také nám poskytne užitečnou zpětnou vazbu díky práci na simulátoru v Grove," říká k Browningovu angažování Sven Smeets, ředitel akademie Williamsu a současně sportovní ředitel stáje.

Po úvodních podnicích letošní sezony FIA F3 se Browning nachází na desátém místě průběžného pořadí. Svého nejlepšího výsledku dosáhl při hlavním závodě v Bahrajnu, který dokončil jako pátý.

Luke Browning letos závodí ve FIA F3 za stáj Hitech. Foto: Hitech Pulse-Eight



Tento týden jsme mohli Browninga vidět i v nováčkovských testech formule E, které se konaly v pondělí v Berlíně. Příležitost dostal u McLarenu a zajel osmý nejrychlejší čas.

V jezdecké akademii Williamsu doplní Browning čtyři své soupeře z FIA F3. Jsou jimi Zak O´Sullivan, Oliver Gray a Franco Colapinto. Pod křídla Williamsu patří také Jamie Chadwicková, trojnásobná šampionka dnes již neexistujícího ženského seriálu W Series a v současnosti závodnice amerického juniorského seriálu Indy NXT.

Dodejme, že ze své akademie si Williams vytáhl do F1 čtyři jezdce. Jsou jimi současný pilot Aston Martinu Lance Stroll, aktuální jezdec Williamsu Logan Sargeant, Nicholas Latifi a Jack Aitken. Poslední jmenovaný byl ale trochu specifickým případem. Zatímco Stroll, Sargeant a Latifi získali ve F1 stálé angažmá, Aitken si zazávodil pouze při Velké ceně as-Sachíru jako náhradník za George Russella. Ten tehdy zaskakoval u Mercedesu za koronavirem nakaženého Lewise Hamiltona.

Přestože se Browning stal juniorem Williamsu, stáj z Grove nejspíše nebude prvním týmem, který ho do monopostu F1 posadí. Za zisk ocenění pro nejlepšího mladého britského jezdce ho totiž během letošního roku čeká test s Aston Martinem. Podle všeho by měl usednout do některého ze starších vozů stáje.

Zdroj: Formula Scout, FIA F3, FORMULE.cz, úvodní foto: Williams