Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zraněného Stefana Wilsona nahradí Graham Rahal

Zraněného Stefana Wilsona nahradí Graham Rahal

Wilson si zlomil obratel

Očekávané se stalo skutečností. Ve voze týmu Dreyer & Reinbold Racing s podporou stáje Cusick Motorsports nastoupí do pětistovky v Indianapolisu Graham Rahal. Ten se v neděli do závodu ve svém voze týmu Rahal Letterman Lanigan Racing nekvalifikoval, šance pro něj ale přišla, když se v pondělním tréninku zranil Stefan Wilson.

Ten po kolizi s Katherine Leggeovou utrpěl zlomeninu hrudního obratle a jeho start je tak vyloučen. Rahal za stáj startoval v jednom závodě v roce 2010. Rahal byl ten rok bez stálého místa a pendloval mezi různými stájemi, Dreyer & Reinbold Racing pak od Indy500 střídal různé piloty, když Conway vypadl kvůli zranění. V Iowě za stáj startoval Rahal, jeho stájovým kolegou byl Justin Wilson, zesnulý bratr Stefana Wilsona.

Ten byl Rahalovým stájovým kolegou už v roce 2008, kdy závodili za stáj Newman/Haas Racing. Rahal si ale vzpomíná, že jeho kariéru ovlivnil mnohem dříve. „Pamatuju si, že v roce 2006 jsem byl ve Formuli Atlantic. Nevím proč, ale měli jsme společnou autogramiádu s kluky z Champ Car. Byli jsme v Portlandu a já jsem tehdy ještě snil o Formuli 1, ale Justin Wilson byl ten člověk, který mi řekl, že je to tam moc o politice a že nemám to, co je pro Formuli 1 potřeba. Kdyby nebylo jeho, pravděpodobně bych se honil za jiným snem,“ vzpomínal na tiskové konferenci Rahal.

Rahalovo angažmá má jeden pikantní rozměr. Jde o pilota, který s týmem Rahal Letterman Lanigan využívá motor Honda a je i jednou z tváří kampaně japonské značky. Jenže Dreyer & Reinbold Racing jezdí s motory Chevrolet. Ale ani to nebyl problém, Honda Rahala „uvolnila“, aby nastoupil s konkurenční značkou.

„Jako jeden z hlavních partnerů IndyCar chceme, aby Indy500 byla tak dobrá, jak jen je to možné. A myslíme si, že závod bude lepší, když v jednom z 33 vozů bude Graham. Ale hlavní je, že je to tak nejlepší pro naše skvělé fanoušky, kteří tento sport milují stejně jako my,“ uvedla Honda v prohlášení.

Stefan Wilson se do pětistovky kvalifikoval jako 25., Rahal ale bude startovat z posledního 33. místa, protože přesedlal do jeho vozu. Po své levici tak bude mít obvyklého stájového kolegu Jacka Harveyho, který jej v sobotu na poslední chvíli ze startovního roštu vyšoupl.

„Přeji mému týmu RLL jen to nejlepší, to je jasné, určitě chci, aby uspěli, ale nešel bych do tohoto, kdybych nechtěl bojovat s Donem (Cusickem a Denisem a Garym (Tennysonovými) a s celou organizací o vítězství. To je moje práce. Takže to je to, co se pokusíme udělat,“ dodal Rahal.

Zdroj: IndyCar, úvodní foto: Penske Entertainment