Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

McLaren si doma připomene staré časy

McLaren si doma připomene staré časy

Jednorázově nastoupí s chromovaným zbarvením

McLaren pokračuje v oslavách 60. výročí svého vzniku a letos už potřetí si zazávodí se speciálním zbarvením. Při Velké ceně Velké Británie na okruhu Silverstone bude na monopostech tradiční papájově oranžová doplněna chromovanými barvami.

V chromovaném zbarvení McLaren ve F1 závodil od roku 2006 až do úvodu sezony 2015. Dosáhl s ním mimo jiné i na svůj poslední mistrovský titul, o který se v roce 2008 zasloužil Lewis Hamilton. Na současném zbarvení spolupracoval se společností Google, která je partnerem stáje. I pro ni má navíc rok 2008 zvláštní význam. Právě během něj totiž spustila provoz svého úspěšného webového prohlížeče Chrome.

„Není žádným tajemstvím, že fanoušci McLarenu milují jeho klasické chromované barvy. Google Chrome chtěl prvky tohoto ikonického zbarvení přivést zpátky, aby mohly při Velké ceně Velké Británie oslavit týmovou historii. Jsme nadšení, že jsme dokázali dát našim fanouškům, co si přáli. Jsem si jistý, že se spoustě z nich vrátí skvělé vzpomínky. Nemohu se dočkat, až to uvidím na dráze,“ těší se výkonný ředitel McLarenu Zak Brown.

Šedesátiletou historii McLarenu nepřipomene na Silverstone pouze speciální zbarvení vozů. Speciální totiž budou u jezdců stáje Landa Norrise a Oscara Piastriho také zbarvení přileb, kombinéz i závodních bot.

McLaren letos nenastoupí v netradičním kabátě poprvé. Velké ceny Španělska a Monaka totiž absolvoval v černo-bílých barvách. Jimi chtěli u stáje zavzpomínat na své úspěchy, kterých dosáhli v trojici nejslavnějších závodů světa – Velké ceně Monaka, 500 milích Indianapolis a 24 hodinách Le Mans.

Lando Norris s Oscarem Piastrim zabojují v Silverstone o body se speciálním zbarvením. Foto: McLaren



Pro Landa Norrise mají chromované barvy McLarenu zvláštní význam. Zasloužily se totiž nemalou měrou o to, že se z něj stal pilot F1. Držitel šesti pódiových umístění Zaka Browna dlouho přemlouval, aby se k tomuto zbarvení McLaren opět vrátil. Poprvé toto přání vyjádřil už v roce 2019.

„Takové auto jako byl Vodafone McLaren Mercedes dnes v poli nenajdete. Když jsem toto auto sledoval, tak jsem vyrůstal. A právě tehdy jsem se do něj zamiloval. Můžu říct, že mě v mnoha ohledech inspirovalo k tomu, abych se stal pilotem F1. Předtím mě totiž zajímalo trochu více MotoGP a motorky. O závodění jsem tehdy moc nevěděl. Pak jsem ale začal sledovat F1 a tam spolu bojovali Lewis (Hamilton – pozn. red.) proti Fernandovi (Alonsovi – pozn. red.). Tehdy jezdili ve stejném týmu (rok 2007 – pozn. red.),“ vzpomíná britský jezdec.

 


Papájově oranžová zůstane



McLaren se sice vrátí na Silverstone k chromovaným barvám, ty se ale na monopostech objeví v kombinaci s papájově oranžovou. Možnost, že by McLaren závodil v kompletně chromovaném zbarvení, byla zavrhnuta z více důvodů. Mezi ně patří snaha o co nejmenší hmotnost vozu i omezení daná pravidly. Hlavní motivací ale bylo zachování současné identity.

„Chceme si ponechat naši papájovou identitu. Je pro nás velmi důležité připomenout naši minulost, také se ale hodně koukáme do budoucna. Je pro nás zkrátka důležité, aby zbarvení zůstalo alespoň trochu podobné. Snažíme se budovat naše spojení s papájově oranžovou. Ferrari je červené a Mercedes má také svou barvenou identitu. Od fanoušků navíc máme zpětnou vazbu, že mají papájově oranžovou rádi. Proto jsme tedy zvolili tuto kombinaci,“ vysvětluje Zak Brown.

McLaren se bude se speciálním zbarvením snažit navázat na dosud nejpovedenější závodní víkend v sezoně. Na Red Bull Ringu se o něj zasloužil Lando Norris. Ten totiž v neděli obsadil čtvrté místo, na které se posunul z původní páté pozice po penalizaci Carlose Sainze za překračování traťových limitů. Zazářil ale mimo jiné i třetím časem ve sprintovém rozstřelu. K těmto výkonům mu dopomohla zejména vylepšení na voze. Na něm došlo mimo jiné k úpravám podlahy, bočnic nebo krytu motoru.

Na monoposty McLarenu se vrátí chromované zbarvení. Foto: McLaren



„Když závod začínal, vypadalo to, že se závodní rychlostí to pro nás bude špatné. Ve skutečnosti to ale bylo lepší, než jsem čekal. To mě příjemně překvapilo. Skvělé to ale stále není. Fernando (Alonso, dojel v neděli za Norrisem – pozn. red.) byl v každém kole o pořádný kus rychlejší. Já jsem navíc v každé zatáčce téměř havaroval. Výsledek ale ukazuje, že se nám podařilo udělat dobrý pokrok. S tím jsem velice spokojen,“ hodnotil Norris vylepšení.

Oscar Piastri skončil v Rakousku až šestnáctý. Australan zatím stejná vylepšení jako Norris nedostal, v Silverstone už by je ale měl mít k dispozici i on.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, McLaren, úvodní foto: McLaren