Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vlna penalizací po sobotním sprintu

Vlna penalizací po sobotním sprintu

Trestalo se za kolize i traťové limity

Jak už to tak bývá, původní výsledky sprintového závodu FIA F3 na Hungaroringu nezůstaly do puntíku stejné. Po jeho skončení totiž padaly penalizace. Potrestáno bylo dohromady šest jezdců. Podoba bodované desítky se ovšem nezměnila.

Jediný dodatečný propad ve výsledcích potkal Colleta. Pilot stáje Van Amersfoort obdržel pětisekundový trest za zavinění kolize s Idem Cohenem, na jejíž následky Izraelec odstoupil. To brazilského závodníka odsunulo ze 14. pozice až na dvacátou třetí.

Ani nováček Michael Šin nevyvázl ze svého premiérového závodu v seriálu s čistým štítem. Jihokorejec totiž celkem čtyřikrát překročil traťové limity a obdržel pětisekundovou penalizaci. Před Alexem Garcíou měl ale pilot stáje PHM Racing by Charouz dostatečný náskok a tak zůstal na 26. pozici.

Nepadly ovšem jenom časové tresty. Někteří totiž byli penalizováni ztrátou pozic pro nedělní hlavní závod. Něco takového potkalo Tsolova. Bulhar totiž v závěru sprintu zavinil kolizi s Martím, kterého sestřelil. Běžně by sice dostal pětisekundový trest, jelikož ale do cíle v sobotu nedojel, bylo rozhodnuto, že ztratí na startu hlavního závodu tři pozice.

Nikola Tsolov pykal za incident s Pepem Martím. Foto: FIA F3


Piloti stáje Van Amersfoort Caio Collet, Rafael Villagómez a Tommy Smith ztratí hned pět pozic. Jejich mechanici totiž pozdě vrátili pneumatiky do prostoru parc fermé.

Zatímco Tsolov bude v neděli startovat místo sedmého místa z desátého, Collet spadne z 19. na 24., Villagómez z 20. na dvacáté páté a Smith z dvacátého čtvrtého na dvacáté deváté.

Zdroj: FIA F3, FORMULE.cz, úvodní foto: FIA F3