Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen zlomil rekord

Verstappen zlomil rekord

Red Bull už letošní vůz nepotřebuje dále vylepšovat.

Red Bull včera s Maxem Verstappenem zlomil 35 let starý rekord McLarenu. Britskému týmu se v roce 1988 podařilo s Ayrtonem Sennou a Alainem Prostem vyhrát 11 velkých cen v řadě, což byly v té době dvě třetiny sezony. Red Bull má po jedenácté velké ceně sezony 2023 na kontě také 11 vítězství (devětkrát vyhrál Max Verstappen, dvakrát Sergio Pérez), avšak svou šňůru začal již v posledním závodě minulého roku.

Dvanáct závodů v řadě, zní to šíleně! Hlavně v tak silné konkurenci,“ nechal se slyšet Christian Horner. Zároveň jsme se dověděli, že Red Bull končí s vývojem letošního vozu a už se plně soustředí na vůz pro sezonu 2024, což mu umožní vyrovnat se s loni uděleným trestem za nedodržení rozpočtového stropu, který mu zkrátil čas ve větrném tunelu.

Verstappen na Hungaroringu zvítězil s obrovskou převahou. Kromě výborného startu z druhého místa mu pomohlo nastavení vozu. Zdá se, že Red Bull se nebál obětovat velkou část kvalifikační rychlosti, aby byl v neděli šetrnější k pneumatikám.

Vyzkoušeli jsme pár věcí ohledně nastavení a kvalifikace, a tak se zdá, že se nám to vyplatilo,“ řekl Verstappen. „Ve skutečnosti jsme zkoušeli všechno možné, ale žádné nastavení nebylo dobré na jedno rychlé kolo. Asi jsme prostě nedokázali rychle a přitom dobře zahřát pneumatiky. V závodě je to jiné, celý vůz je rozžhavený a důležité je udržení dobrého tempa. A k tomu je třeba jiný balanc než v sobotu.

Red Bull zlomil rekord McLarenu. Dokáže vyhrát všechny závody sezony 2023? Foto: Red Bull

Sergio Pérez po slabší kvalifikaci podal bojovný výkon a s pomocí alternativní strategie se prodral z devátého místa až na pódiové třetí.

Skvěle zachránil závod, jeho manévry byly odvážné,“ pochválil Horner Mexičana. „Byl rychlý a předjížděl. Dostal Fernanda i Piastriho. Takový závod jezdci zvedne sebevědomí.

Dobrý závod s dobrým výsledkem dokáže povzbudit,“ připouští Pérez. „Už se nechci ohlížet přes rameno, odteď se dívám vpřed a chci být na pódiu na konci každého závodního víkendu.

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Red Bull