Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Série Champ Cars představila šasi a motor pro rok 2007

Série Champ Cars představila šasi a motor pro rok 2007

Nový vůz bude dodávat Panoz, motory Cosworth

Na tiskové konferenci dnes vedoucí činitelé série Champ Cars představili nové šasi, které bude série používat od roku 2007. Dodavatelem vozu Panoz DP01 bude americká společnost Elan Motorsports Technologies, která v současné době vyrábí monoposty pro sérii IRL původně produkované firmou G-Force a sportovní prototypy Panoz pro závody sportovních vozů.
 
Nové šasi bude kratší i užší než současné šasi Lola a bude rovněž o 75 kilogramů lehčí. Pohonnou jednotkou bude i nadále motor Cosworth XFE V8 o objemu 2,65 litru vybavený turbodmychadlem, jehož nová vývojová verze by měla od roku 2007 dosahovat většího výkonu. Nemělo by to však být na úkor spolehlivosti motoru, jehož životnost je v současné době počítána na 1 200 mil v závodních podmínkách.
 
Nové šasi by mělo rovněž pomoci přilákat do série nové týmy díky nižší pořizovací ceně, která by měla být o 35 procent nižší než u současného typu.
 
Pamatováno bylo rovněž na zvýšení bezpečnosti jezdců a to s přihlédnutím ke zvláštnostem vyplývajícím  z různých charakteristik tratí, na nichž Champ Cars závodí (přírodní a městské okruhy a ovály).
 
Kombinace menších křídel a větších bočnicových tunelů by měla při zachování stejného celkového přítlaku snížit vířivé proudění za vozem a tak přispět ke zlepšení podmínek pro předjíždění.