Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Enge: Mám radost i za fanoušky

Enge: Mám radost i za fanoušky

Ohlasy českého týmu a konečné pořadí šampionátu A1 GP.

Český tým měl po odmávnutí poslední šachovnicovou vlajkou premiérové sezony A1GP velmi dobrý důvod k oslavě poté, když Tomáš Enge projel po skvělém výkonu cílem na prvním místě hlavního závodu.

Tým v průběhu víkendu tvrdě pracoval na vyladění vozu, v trénincích se soustředil výhradně na nastavení vozu pro závod. V neděli se to jednoznačně vyplatilo, Enge začal postupem z osmého na šesté místo ve sprintu. 
 
V hlavním závodu pak Enge předvedl mimořádný start a ihned se dostal na čtvrté místo. Brzké vyjetí zpomalovacího vozu po kolizi vozů Irska a Indonésie znamenalo zastávky v boxech celého startovního pole a mechanici českého týmu při ní odvedli svělou práci.
 
Český vůz vyjel z boxů na druhém místě a okamžitě po restartu dostal Enge vedoucí vůz Malajsie pod velký tlak. Po odvážném manévru na vnějšku první zatáčky se záhy dostal do čela a vzdálil se pronásledovatelům. Český tým se díky vítězství posunul na 12. místo celkového pořadí.
 
"Mám velkou radost za celý tým i všechny fanoušky. Dnes nám v podstatě vše vyšlo podle plánu. Ve sprintu jsem chtěl trochu vylepšit pozici, ale nechtěl jsem přehnaně riskovat. Polepšil jsem si o dvě místa na startovním roštu pro hlavní závod a podařil se mi pak skvělý start. To byl, společně s perfektní prací mechaniků, klíč k tomuto výsledku. Skutečně se nám vyplatila práce na nastavení vozu pro závod, které jsme věnovali všechny tréninky."
 
"Můj vůz byl v závodu perfektní. Mezi sprintem a hlavním závodem jsme ještě udělali pár drobných změn, které dále pomohly. Trať je náročná na nastavení vozu i jezdce, ale hodně se mi líbí," řekl Enge, který se bezprostředně po závodu přiznal, že už na základě letošních výkonů v podobný úspěch nevěřil.
 
"Před startem sezony jsem doufal ve vítězství v nějakém závodu, ale bohužel jsme několikrát měli smůlu. Je skvělé, že se nám to konečně povedlo. Tomáš i celý tým dnes nešlápli jedinkrát vedle, podali bezchybný výkon. Tomáš ukázal své možnosti a jsem rád, že jsme pro něj dostali zajímavé nabídky. Je možné, že od Indy 500 pojede zbytek sezony IRL v jednom ze špičkových týmů," prozradil šéf českého týmu Antonín Charouz.
 
p.
 Tým
Body
1.
 Francie
172
2.
 Švýcarsko
121
3.
 Velká Británie
97
4.
 Nový Zéland
77
5.
 Malajsie
74
6.
 Brazílie
71
7.
 Nizozemí
69
8.
 Irsko
68
9.
 Portugalsko
66
10.
 Kanada
59
11.
 Mexiko
59
12.
 Česká republika
56
13.
 Austrálie
51
14.
 Itálie
46
15.
 Německo
38
16.
 USA
23
17.
 Jižní Afrika
20
18.
 Indonésie
16
19.
 Rakousko
14
20.
 Pákistán
10
21.
 Japonsko
8
22.
 Čína
6