Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

V ulicích St.Petersburgu vítězem Helio Castroneves

V ulicích St.Petersburgu vítězem Helio Castroneves

Honda GP of St. Petersburg - průběh a výsledky závodu

Honda Grand Prix of St. Petersburg
100 kol
slunečno, 27° C
2 žluté fáze, celkem 10 kol
nejrychlejší kolo: Tony Kanaan: 1:3.5842 sekundy v 71. kole
 
Vítězem jediného závodu série Indy Car Series konaného na městském okruhu se stal v St. Petersburgu Helio Castroneves, když velkého favorita závodu Skota Franchittiho zklamala technika.
 
Start do závodu proběhl bez problémů. Hned v prvním kole se Buddy Rice dostal před Briana Hertu a Lazier předjel Cheevera. Rovněž Castroneves překonal brzy svého stájového kolegu Hornishe. V hloubi pole ztratil Moreno dvě místa a první tři vozy se začaly brzy odpoutávat od zbytku pole. 
 
V pátém kole měl již Franchitti náskok na druhého Dixona přes 1,5 sekundy a v každém kole zajížděl lepší a lepší časy. K první drobné kolizi došlo v šestém kole mezi Andrettim a Wheldonem. Kolize se neobešla bez následků a i když oba pokračovali, poškození se projevila později. Wheldon ztratil jejím následkem okamžitě dvě místa. V desátém kole bylo pořadí Franchitti, Dixon, Kanaan, Castroneves a Hornish.
 
Franchitti ujížděl všem a o dvě kola později již měl v té době posledního P.J.Chessona na dohled. Dan Wheldon se pokusil získat ztracené pozice zpět a v první zatáčce zaútočil na Meiru. Útok se nezdařil a následného zaváhání využil Moreno a Wheldon ještě jedno místo ztratil.
 
Ve čtrnáctém kole ztuhnul úsměv všem v boxech Daria Franchittiho. Dosavadní suverén prudce zpomalil v zatáčce č. 5 a rádiem ohlásil problémy s řízením. Na konci kola pak zabočil do boxů, odstoupil ze závodu a do vedení tak postoupil Scott Dixon. Ztratil rovněž Wheldon bojující s ovládáním vozu, před kterého se posunula Danica Patrick, Giaffone, Sharp a posléze i Cheever.  
 
Ve 21. kole se třetí Castroneves pokusil využít opozdilců k předjetí Kanaana, ale jeho útok se nezdařil. Na čele zatím Dixon využil jejich souboje a zvýšil náskok na tři sekundy. Ve 27. kole došlo k drobné kolizi mezi Morenem a Meirou. Moreno musel následně do boxů k prohlídce vozu, ale po prohlídce zamířil zpět na trať.
 
Ve 30. kole začaly postupně vozy zajíždět do boxů pro doplnění paliva. Jako první tam zamířil Rice, o kolo později následován Kanaanem a dalšími. Do boxů zamířil znovu i Moreno, jehož vůz přece jen nebyl zcela v pořádku.
 
Na čele se zpátky objevil Dixon, ale Castroneves se posunul díky rychlejší práci mechaniků před Kanaana. Zastávka v boxech posunula vpřed rovněž Riceho.V boxech mezitím nadobro zůstali také Moreno a Buddy Lazier.
 
Ve 41. kole překonal Herta Hornishe. Do stíhací jizdy se pustila rovněž Danica Patrick, která během několika kol stáhla náskok Andrettiho o několik sekund. Castroneves využil zdržení Dixona při předjíždění opozdilců o kolo a v 44. kole na něj v nájezdu do první zatáčky úspěšně zaútočil a poprvé se tak dostal do vedení.
 
V polovině závodu vedl Castroneves před Dixonem a Kanaanem. O dvě kola později se poprvé objevila žlutá světla. Viníkem se stal P.J.Chesson, který dostal smyk v zatáčce č. 10 a zůstal stát napříč dráhy. V 54. kole pak byly otevřeny boxy a většina pilotů do nich zamířila pro palivo. Stáj Bobbyho Rahala se rozhodla zariskovat a nepovolala své piloty do boxů. Rice se tak dostal do vedení a Danica Patrick postoupila na třetí místo za Hertu, který netankoval rovněž. Ještě pod žlutou vlajkou pak dostal smyk Wheldon, jehož vůz se s poškozeným závěsem kola špatně ovládal a zůstal stát v zatáčce č. 3.
 
Závod pak byl konečně restartován v 59. kole s pořadím Rice, Herta, Patrick, Castroneves a Dixon. Danica se ale téměř okamžitě propadla po restartu o několik míst zpět. V následujících kolech svou pozici neudržel ani Herta a posléze tempo s nejlepšími neudržel ani Rice. V 63. kole tak už bylo pořadí Castroneves, Dixon a Rice. V 68. kole však Rice i Herta museli do boxů doplnit palivo a o dvě kola později je tam následovala i Danica.
 
Castroneves, Dixon a Kanaan jeli závod sami pro sebe a dvacet kol před koncem meli náskok na čtvrtého Schecktera přes 11 sekund. V 88. kole pak pro většinu vedoucích jezdců začaly jejich poslední zastávky v boxech.
 
Osm kol před koncem zůstal na čele Scott Dixon, který dosud jako jediný netankoval a doufal ve žlutou fázi. Ta ale nepřišla a tak v 94. kole musel do boxů i on a vedení tak převzal Castroneves. Dixonem tolik očekávaná žlutá fáze nakonec přece jen přišla v 97. kole. Scheckter se pokusil zaútočit na Riceho ve čtvrté zatáčce a došlo ke kolizi. Scheckter skončil v bariéře, Rice dokázal pokračovat s proraženou pneumatikou do boxů. Na trosky na trati doplatil i Matsuura proraženou pneumatikou.
 
Pořadí se až do cíle již nezměnilo a cílovou čárou tak projel jako první Helio Castroneves z týmu Rogera Penskeho.
 
p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 H.Castroneves  Marlboro Team Penske
1:58:08.2576
2.
 S.Dixon  Chip Ganassi Racing
0.1386
3.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
0.6284
4.
 B.Herta  Andretti Green Racing
0.7813
5.
 V.Meira  Panther Racing
2.5995
6.
 D.Patrick  Rahal Letterman Racing
3.0433
7.
 K.Matsuura  Aguri Fernandez Racing
52.7172
8.
 S.Hornish Jr.  Marlboro Team Penske
1 kolo
9.
 F.Giaffone  A.J. Foyt Enterprises
1 kolo
10.
 S.Sharp  Delphi Fernandez Racing
1 kolo
11.
 E.Cheever  Cheever Racing
1 kolo
12.
 T.Scheckter  Vision Racing
havárie
13.
 B.Rice  Rahal Letterman Racing
havárie
14.
 B.Lazier  Dreyer & Reinbold Racing
závada
15.
 M.Andretti  Andretti Green Racing
závada
16.
 D.Wheldon  Chip Ganassi Racing
havárie
17.
 P.J.Chesson  Hemelgarn Racing
závada
18.
 R.Moreno  Vision Racing
závada
19.
 D.Franchitti  Andretti Green Racing
závada

Všechny časy neoficiální