Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sezóna Champ Cars začíná v Long Beach

Sezóna Champ Cars začíná v Long Beach

Toyota Grand Prix of Long Beach - před závodem

Stejně jako v loňském roce a po několik let před tím začne závodní sezóna série Champ Car podnikem na městském okruhu v Long Beach. Závod, který je svým společenským dopadem nesrovnatelný s jakýmkoliv jiným v kalendáři, i letos napoví mnohé o stavu série i stavu formulového závodění ve Spojených státech.

Pokud chcete nahlédnout do historie závodění na městském okruhu v Long Beach, můžete tak učinit v úvodním článku z loňského roku zde. Jaká je ale současnost? Od loňského roku došlo ke dvěma změnám. Tou první, která se týká přímo tratě, je rozšíření zatáčky číslo 1 na konci startovní a cílové rovinky, která je ovšem ve skutečnosti táhlou pravou zatáčkou. Tato změna by měla poskytnout pilotům více místa na předjíždění a měla by pomoci rovněž zabránit opakujícím se karambolům v prvním okruhu závodu.

Druhou změnou se pak v průběhu loňského roku stala změna majitele aktiv, souvisejících práv a hmotných statků týkajících se GP Long Beach. Po loňském závodě totiž vypršela smlouva s původním majitelem a na závod, který je klenotem amerického formulového sportu, si začala brousit zuby i konkurenční série IRL. Obratným obchodním manévrováním však  zase jednou Kevin kalkhoven porazil svého rivala Tony George a majitelem všeho výše zmíněného se stala Kalkhovenova a Forsythova společnost Aquarium Assets Management LLC. Tím bylo jednoznačně zaručeno setrvání závodu v rámci série Champ Cars.

Na start závodu se v tomto roce kromě ostřílených veteránů série postaví i pět nováčků: Dan Clarke, pilotující vůz týmu CTE Racing-HVM, Katherine Legge v týmu PKV, Jan Heylen v monopostu týmu Dale Coyna, Charles Zwolsman (který ale jako loňský vítěz série Atlantic již startoval v Mexico City) a "nováček" s největšími zkušenostmi - Antonio Pizzonia, který nastoupí u Rocketsports Racing.

A na konci nedělního večera se možná dovíme první náznaky odpovědí na otázky, které pálí každého fandu Champ Cars. Jaké bude rozložení sil, porazí letos někdo Sebastiena Bourdaise a bude to Paul Tracy nebo si ho podá Justin Wilson? Jak se bude dařit Oriolu Serviovi u PKV? A co Katherine Legge - neměla ještě zůstat v nižší sérii? A co dokáže da Matta v týmu Dale Coyna?

Jedna věc je jistá. V paddocku Champ Cars parkuje od poloviny týdne hrdě a bez uzardění přepravní vůz týmu Chipa Ganassiho. Věc ještě v loňském roce nepředstavitelná. Oficiálně poskytuje zázemí třetímu vozu u PKV Racing, jehož pilotem je Jimmy Vasser, který pro Ganassiho získal první titul šampiona CART v roce 1996. Neoficiálně to pak může znamenat i prolomení ledů, přechod Ganassiho zpět do Champ Cars v příští roce a nebo první vlašťovku na cestě k opětovnému vzniku jediné série. Račte si vybrat.

Streets of Long Beach:
 
Délka trati: 1,968 míle, 11 zatáček
 
Loňský vítěz:                  Sebastien Bourdais (Newman/Haas Racing)
Loňské pole position: Paul Tracy            1:07.485
 
Rekord tratě:
Nejrychlejší kolo:            15.4.2000        Gil de Ferran              1:07.494
 
Časový program (SEČ):
 
Pátek 7. dubna
19:00 – volný trénink 1
23:05 – volný trénink 2
23:30 – kvalifikace 1
 
Sobota 8. dubna
19:30 – volný trénink 3
23:00 – volný trénink 4
23:25 – kvalifikace 2
 
Neděle 9. dubna
22:00 – Start GP of Long Beach
 
Přímý přenos na televizním programu Eurosport začíná podle současného programu v 22:00 SEČ