Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sebastien Bourdais - král Long Beach

Sebastien Bourdais - král Long Beach

Toyota GP of Long Beach - průběh a výsledky závodu

Toyota Grand Prix of Long Beach
74 kol
teplota: 16° C vzduch, 33° C trať, slunečno
počet žlutých fází: 6, celkem  13 kol
nejrychlejší kolo: Sebastien Bourdais - 1:07.931 v 71. kole

Jestliže mnoho lidí ve světě Champ Cars trápila před startem prvního závodu sezóny otázka nakolik se podařilo výkonostně dohnat tým Newman / Haas a především šampiona posledních dvou sezón Sebastiena Bourdaise, pak odpověď, kterou dal včerejší závod, nikoho s vyjímkou výše zmíněného týmu neuspokojila. "Seabass" ovládl Long Beach takovým způsobem, jaký již dlouho nikdo nepamatuje. Byl nejrychlejším pilotem ve všech trénincích a v obou kvalifikacích a ani v závodě nedal nikomu šanci. A tři kola před koncem, když už bylo o všem rozhodnuto, ještě jen tak zlehka zajel nejrychlejší kolo závodu, aby své soupeře pokořil totálně. Druhé místo obsadil Justin Wilson, třetí příčka pak patřila Taglianimu.

Závod nezačal nejšťastněji, neboť hromadná havárie v první zatáčce po startu vyřadila v jeden okamžik čtyři piloty s ambicemi na stupně vítězů. Paul Tracy, Oriola Servia a A.J.Allmendinger skončili okamžitě, Bruno Junqueira dojel se zle pocuchaným vozem ještě do boxů, ale poškození bylo takového rázu, že závod skončil i pro něj.

Tak to začalo: Dominguez postrkuje zezadu Tracyho, ten ztrácí kontrolu nad vozem

Po restartu začal Bourdais všem okamžitě ujíždět a nedokázal se ho udržet ani druhý Wilson, který v desátém kole ztrácel už přes čtyři sekundy.  O dvě kola později přišla další žlutá, když  do pneumatikové bariéry v první zatáčce zaparkoval svůj monopost nováček Clarke. Nutno ale podotknout, že krátce před tím dokázal zajet celkově třetí nejrychlejší kolo závodu. Ve 20. kole pak první pětici tvořili Bourdais, Wilson, Tagliani, Power a Dominguez, který zázračně unikl z oné skrumáže v prvním kole, kterou v podstatě způsobil. Katherine Legge jela v druhé části startovního pole, ale ve 23. kole dokázala předjet Zwolsmana a předvedla tak jeden z mála předjížděcích manévrů včerejšího závodu.

Další žlutou způsobil pro změnu zkušený Vasser, kde jinde než v první zatáčce. Pořadí na čele se pak nezměnilo až do 35. kola, kdy Will Power neodolal tlaku dotírajícího Domingueze, udělal chybu a rázem se propadl do hlubiny startovního pole. Jen o chvilku později pak dostala smyk i Katherine Legge, ale dokázala po roztlačení pokračovat v závodu a dalším problémům se již dokázala vyhnout. 

Ve 46. kole začal Pizzonia první zastávky v boxech pod zelenou vlajkou, protože do té doby jezdci vždy využili žlutých fází. Zastávky proběhly bez problémů v podstatě pro všechny kromě Nelsona Philippa, který odstoupil s poruchou převodovky.

Wilson jel suverénně, ale Bourdais byl lepší  . . .

Nejzajímavějším soubojem závodu tak byl určitě boj Taglianiho a Domingueze, který pro sebe nakonec rozhodl Kanaďan krásným předjížděcím manévrem na Shoreline Avenue. Zatímco Bourdais a Wilson bez problémů ujížděli vpřed, posledních dvacet kol zažívala řada jezdců další problémy. Pizzonia byl dalším z těch, kdo měli problémy v první zatáčce, Willa Powera poslaly problémy s brzdami mimo trať a Clark musel do boxů s prázdnou pravou zadní pneumatikou.

Všech těchto problémů dokázal využít Cristiano da Matta, který se dokázal vyhnout všem karambolům a po většinu závodu se pohyboval na hranici první pětice závodního pole.

"Seabasse" nezastavily  ani zastávky v boxech.

Bourdais pak ještě dvě kola před koncem zajel nejrychlejší kolo závodu v čase téměř o sekundu kratším, než kdokoliv ostatní, ale to už bylo skutečně všechno.

Bourdais tak zvítězil před Wilsonem, třetí příčku obsadil Tagliani před čtvrtým Dominguezem a pátým da Mattou.

Další závod série se jede až 13. května v Houstonu na novém městském okruhu za umělého osvětlení.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
1:40:07.670
2.
 J.Wilson  RuSPORT
14.096
3.
 A.Tagliani  Team Australia
20.484
4.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
22.611
5.
 C.da Matta  Dale Coyne Racing
36.799
6.
 A.Ranger  Mi-Jack Conquest
54.923
7.
 J.Heylen  Dale Coyne Racing
1:01.648
8.
 K.Legge  PKV Racing
1:02.207
9.
 W.Power  Team Australia
1 kolo
10.
 A.Pizzonia  Rocketsports Racing
1 kolo
11.
 D.Clarke  CTE Racing HVM
2 kola
12.
 Ch.Zwolsman  Mi-Jack Conquest
havárie
13.
 N.Philippe  CTE Racing HVM
závada
14.
 J.Vasser  PKV Racing
závada
15.
 B.Junqueira  Newman/Haas Racing
havárie
16.
 A.J.Allmendinger  RuSPORT
havárie
17.
 P.Tracy  Forsythe Racing
havárie
18.
 O.Servia  PKV Racing
havárie

Všechny časy neoficiální