Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

A1 GP plánuje nový vůz, chce se přiblížit formuli 1

A1 GP plánuje nový vůz, chce se přiblížit formuli 1

Motor by měl nabízet o 200 koní více.

Organizátoři série A1 Grand Prix připravují od ročníku 2008 nový vůz, jenž by se měl výkonnostně dostat na úroveň monopostů formule 1. Budoucí generace vozů Světového poháru motosportu by měla nabízet jezdcům o 200 koní více.
 
Na vozech s kompletně novou aerodynamikou a výkonnějším motorem pracují firmy Lola a Zytek – výrobci současného modelu, jenž byl určen pro první tři sezóny světové série.
 
Současný motor s objemem 3,4 litru nabízí 550 koní a výkonem zaostává i třeba za vozy série GP2. Nový agregát by se měl přiblížit na dostřel pohonným jednotkám vozů formule 1, jejichž osmiválce disponují zhruba 750 koňskými silami.
 
"Máme v plánu větší vůz s většími koly. Chceme z toho udělat vrcholný vůz z hlediska rychlosti, ale bereme v potaz samozřejmě i bezpečnost," prozradil zastupující předseda série Tony Teixeira.
 
"Pokud se vydáme touto cestou bez všech těch vynálezů a kontroly trakce, pak budou jezdci básnit o tom, že řídili skutečný závodní vůz."
 
Výkonnější technika ovšem vzbuzuje obavy o kompetentnosti některých současných pilotů série A1GP, kteří se častokrát prali i se současnými stroji.
 
"Věříme, že do té doby budou jezdci ze všech zemí mnohem zkušenější. S veškerým tréninkem, jaký budou mít k dispozici, budou schopni si poradit s vozem jako bude tento."