Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Nelson Philippe dva roky poté

Nelson Philippe dva roky poté

Už ne jen bohatý mladíček, ale i vyzrálý pilot

Když se v roce 2004 objevil mezi piloty Champ Cars tehdy sedmnáctiletý vlasatý mladíček Nelson Philippe, většina lidí v paddocku na něj hleděla přes prsty. Nelson se sice hned při svém prvním závodě v Long Beach zapsal do historie Champ Cars jako nejmladší pilot, který nastoupil na start závodu série, ale také si vysloužil poznámky typu " ten chlapeček tady nemá co dělat ". Od té doby však ušel dlouhou cestu, na jejímž konci stálo zasloužené vítězství v Surfers Paradise, kde se v posledních kolech pod náporem mnohem zkušenějšího Maria Domingueze dokázal vyhnout chybě a projet pod šachovnicovým praporkem jako první.

Kupodivu to nebyli piloti, kterým občas svými manévry znepříjemňoval život, ale hlavně novináři a fanoušci, kteří ho dopředu odepsali. Jenomže Nelsonovo odhodlání bylo silnější a tak když byl po pěti závodech vyhozen od týmu Rocketsports, našel si i za pomoci peněz své rodiny cestu do týmu Mi-Jack / Conquest a při závodě na oválu v Las Vegas dosáhl nejlepšího výsledku sezóny devátým místem. Trpělivě snášel opovržení ze strany tisku a fanoušků a dřel na sobě.

Pro rok 2005 se vrátil do týmu Mi-Jack a  ke konci sezóny již dojížděl stabilně v první desítce, přičemž největšího úspěchu dosáhl při finálovém závodě sezóny v Mexico City, kde dojel sedmý. Zlepšení jeho výkonů se nedalo přehlédnout a tak po právu obdržel cenu "Bosch Most Improved Driver Award" pro jezdce, který dosáhl v sezóně nejvýraznějšího zlepšení.

Do letošní sezóny nastoupil v týmu CTE-HVM Racing, od kterého se příliš nečekalo. Jenomže od prvního závodu bylo zřejmé, že Philippe na sobě opět zapracoval a je nejen dostatečně rychlý, ale dokáže jezdit i hlavou. Jeho souboj se Sebastienem Bourdasiem na oválu v Milwukee se stal jedním z nejsvětlejších okamžiků sezóny, ale ani po své první "bedně" neztratil Nelson  nic ze své skromnosti.

Vítězství v Surfers Paradise se tak stalo zaslouženou třešničkou na dortu pro Nelsona Philippa. O tom jaký je, vypovídají dost i věty, které zazněly při tiskové konferenci po závodě.

"A než na to zapomenu, chtěl bych poděkovat každému z pilotů Champ Cars World Series za to, že mi dali čas vyrůst, za jejich respekt, který mi projevovali. Protože až teď jsem plně pochopil, že když jsem sem prvně vkročil, byl jsem opravdu malý kluk, skutečně mladý, skutečně hloupý a nevyzrálý.  Chci jim poděkovat za to, že mi poskytli čas vyzrát, protože je teď úžasné být tady, být jedním z nich, protože až teď cítím, že jsem se skutečně stal jedním z nich."

"Vyhrát závod Champ Cars je nejkrásnějsí pocit, jaký jsem zatím kdy zažil a jsem pořád v sedmém nebi. Myslím, že tam zůstanu ještě dnes večer, kdy to na party pořádně oslavím, ale zítra se musím vrátit zpátky na zem a začít zase tvrdě pracovat a připravovat se na závod v Mexico City. Je to pro mne skoro domácí závod, nejsem sice samozřejmě Mexičan, ale mám tam mnoho  přiznivců a přátel. Třeba se nám tam s Mariem (Dominguezem) podaří zopakovat dnešní výsledek. Možná si jenom prohodíme místa," dodal s úsměvem.

Zdá se, že Nelson dokáže zůstat skromným mladíkem, který nezkazí žádnou legraci a vždy si na závodech dokáže najít čas pro fanoušky, a to i pro ty nejmenší. Ale jak dokazuje následující fotografie pořízená před závodem, nevyhýbá se ani mnohdy nepříjemné PR práci a .  .

dokáže se z vítězství a ceny pro vítěze pořádně radovat .

Fotografie: CCWS, LLC / USA LAT Photographic