Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Wurz před závodem varoval: "F1 je stále nebezpečná."

Wurz před závodem varoval: "F1 je stále nebezpečná."

Pár hodin poté se o tom přesvědčil na vlastní kůži.

Alexander Wurz v interview pro rakouský magazín Profil varoval, že i přes moderní techniku je formule 1 stále neuvěřitelně nebezpečná. Pikantní na celé věci je, že rozhovor poskytl v neděli před Grand Prix Austrálie a jen několik hodin na to se o závažnosti svých slov přesvědčil na vlastní kůži.
 
"Buďme upřímní. Když sleduji nějaký závod, taky se rád podívám na nějakou kolizi nebo nehodu," svěřil se pilot Williamsu, kterému v neděli David Coulthard se svým vozem málem urazil hlavu. "Ale doufám, že skoro nikdo nečeká u televize s tím, že dojde k těžkým zraněním nebo úmrtí."
 
"V průměru se v současnosti bourá možná častěji než dříve, ale s menšími následky. A to díky vývoji techniky."
 
Přesto je podle něj formule 1 stále "neuvěřitelně nebezpečná". "Stačí, aby ti kolo vletělo do hlavy. Nebo se stane něco podobného, co při havárii Senny, kterému zavěšení kola prorazilo helmu. To je stále pravděpodobné."
 
Mezi Wurzovy nejdramatičtější kousky patří nehoda z první zatáčky Velké ceny Kanady v roce 1998, kde jeho benetton skončil po kolizi se soupeři v saltech. Hrozivě vypadala také nehoda s mclarenem při testování v Barceloně.
 
"Před dvěma lety u McLarenu mi praskla pneumatika a v rychlosti 300 km/h jsem narazil do zdi. Předek vozu celý odletěl, nohy mi trčely ven. Auto se poté roztočilo a po 700 metrech narazilo v rychlosti 100 km/h podruhé. Naštěstí zezadu. Kdyby náraz přišel zepředu, kde mi vyčnívaly nohy, bylo by to nepěkné."
 
"Údajně to byl největší náraz, z kterého jezdec odešel nezraněn. Druhý den jsem už v Monaku surfoval," přiznal Wurz.