Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Power zajel zázračné kolo a má pole position

Power zajel zázračné kolo a má pole position

Las Vegas Grand Prix - 2.kvalifikace

Will Power si fantastickým kolem vybojoval pole position pro zítřejší Las Vegas Grand Prix. V napínavé kvalifikaci, kdy bylo zřejmé, že o vítězi se rozhodne především mezi ním a Bourdaisem, zastavili oba dva téměř v jeden okamžik na trati. Bourdais po kontaktu se zdí, Power pro zatím neznámý problém. Protože zastavení kvalifikace zavinil Bourdais, byl mu odebrán jeho nejrychlejší ( a jediný ) čas. Druhé místo si vybojoval v závěrečných sekundách Robert Doornbos, třetí skončil Alex Tagliani.

Nejrychlejším pilotem první kvalifikační čtvrthodiny byl Bruno Junqueira a své časy zlepšili i další. Pak však vyrazila na trať smečka těch nejrychlejších vedená Bourdaisem, Powerem a Taglianim. Na první pozici se na okamžik objevil Tristan Gommendy, ale byl v zápětí předstižen Taglianim a poté Powerem. V následujícím kole dokázal Power svůj čas ještě zlepšit a všichni čekali, jaká bude Bourdaisova odpověď.

Bruno Junqueira se noří do prvního ze dvou podjezdů

Jenomže Seb udělal pro něj velmi netypickou chybu a při pokusu o rychlé kolo se otřel o vnější zeď na výjezdu ze zatáčky č.9. Poškozený závěs kola a ztichlý motor zanechaly Bourdaise na trati a vynutily si červenou fázi. Tím přišel Seb i svůj dosavadní nejlepší čas a získal výhled na start do závodu z poslední řady. "Poděl . . jsem to a otřel se o zeď na výjezdu z devítky," přiznal bez vytáček Bourdais zpátky v boxech. " Naše auto bylo trochu moc nedotáčivé. Na výjezdu jsem se dostal trošičku ze stopy, ale protože už jsem tak jako tak byl velmi blízko zdi, ťukl jsem o ní zádí. Nebyl to žádný velký náraz, ale stačilo to k poškození závěsu a ráfku kola. No a aby to bylo ještě horší, měl jsem problém se spojkou a nemohl zařadit neutrál. Takže jsem musel počkat až mne odtáhnou. . . Nejlepší vstup do sezóny to rozhodně není."

Jen chvilku poté, co se rozsvítila červená světla, zůstal na trati stát z dosud neznámých příčin i Will Power a mohl tak rovněž přijít o svůj nejrychlejší čas. Ale dostal se do boxů dříve než Bourdais a tak se ubránil penalizaci.

Když se na trati rozsvítila znovu zelená světla, do konce kvalifikace zbývalo jen osm minut. Na trať vyrazili kromě nešťastného Bourdaise úplně všichni. Tagliani zajel druhý nejlepší čas, vpřed se opět posunul i Junqueira a Jani. Jenže pak všem doslova vyrazil  dech opět Will Power. Jeho čas 1:17.629 sekundy byl v ten okamžik víc jak o sekundu lepší než čas druhého nejrychlejšího.

Will Power objímá svou australskou krásku po skončení kvalifikace

V závěrečných minutách dokázal zajet skvělé kolo s druhým nejrychlejším časem ještě Robert Doornbos a do první desítky se natlačili ještě Wilson a Dominguez.

Power získal své druhé pole position a do dnešního závodu odstartuje z první řady společně s vítězem páteční kvalifikace Paulem Tracym.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 W.Power  Team Australia
1:17.629
2.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
1:18.515
3.
 A.Tagliani  RSports Racing
1:18.850
4.
 S.Pagenaud  Team Australia
1:18.961
5.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
1:19.102
6.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
1:19.156
7.
 J.Wilson  RSports Racing
1:19.269
8.
 N.Jani  PKV Racing
1:19.360
9.
 P.Tracy  Forsythe Racing
1:19.625
10.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
1:19.710
11.
 T.Gommendy  PKV Racing
1:19.784
12.
 D.Clarke  Minardi Team USA
1:19.814
13.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
1:20.104
14.
 M.Halliday  Conquest Racing
1:20.122
15.
 R.Dalziel  Pacific Coast Motorsports
1:20.128
16.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
1:20.313
17.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
bez času

Všechny časy neoficiální