Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Premiérové vítězství pro Willa Powera a Team Australia

Premiérové vítězství pro Willa Powera a Team Australia

Las Vegas Grand Prix - výsledky a průběh závodu

Vegas Grand Prix - Downtown Las Vegas Street Circuit
68 kol - 165,920 mil
27° C, slunečno
4 žluté fáze, celkem 11 kol
nejrychejší kolo: Will Power - 1:19.934 sec ve 44.kole

Will Power a tým Australia vedený Derrickem Walkerem se dočkali zaslouženého vítězství při Grand Prix Las Vegas. V závodě, který byl poznamenán velkým množstvím výpadků, zvítězil Australan před Robertem Doornbosem a Paulem Tracym, když celá řady favoritů včetně Bourdaise a Wilsona nedojela do cíle. Will Power odjel na vedoucí pozici celkem 38 kol, přičemž jeho pozici v závodě mu usnadnil i problém s tankovacím zařízení jeho největšího konkurenta Paula Tracyho, který vedl v prvních kolech závodu.

Úvodní část závodu byla poznamenána sérií žlutých fází. První přišla hned na startu, neboť neuspořádané startovní pole hrozilo skrumáží v prvních zatáčkách a startér místo zeleného praporu zamával žlutým. Druhý pokus se už povedl přičemž Paul Tracy přespurtoval Powera a vnějškem se v první zatáčce dostal do vedení. Téměř okamžitě se však podél dráhy rozsvítila znovu žlutá, to když Graham Rahal opřel svůj vůz do zdi. Do havárie se zamotali i Clarke a především Halliday, pro kterého závod rovněž skončil.

Simon Pagenaud

Ani další restart v 6. kole se nepovedl, protože Alex Figge dostal smyk těsně před tím, než se rozsvítila zelená. Znovu se začalo závodit od osmého kola a Tracy zajel hned nejrychlejší kolo. Pak se však rozjel Power, dostihl Tracyho a v 11. kole ho předjel. Ve 14. kole skončil v bariéře z pneumatik Dan Clarke a přišla další žlutá, naštěstí poslední a mohlo se začít závodit.

Power vede Tracyho a Junqueiru do dalšího kola, zatímco skupina vedená Dominguezem se chystá tankovat

Přestože se bojovalo v celém poli, první čast závodu byla jednozněčně ve znamení úžasné stíhací jízdy Sebastiena Bourdaise, který jasně předvedl, proč je trojnásobným šampiónem. Předjížděl na trati i tam, kde to nikdo jiný nezkusil a se soupeři si hrál jako kočka s myší. Ve 23. kole byl už třetí, ale defekt pneumatiky ho odsunul opět zpět a nová stíhací jízda vedla o šest kol později ke kontaktu se zdí, který znamenal definitivní konec. Tým Newman/Haas/Lanigan si tak z Las Vegas odváží pouze tři poškozené monoposty, což je skóre, na které tým šampiónů rozhodně není zvyklý.

Tou dobou už byl mimo hru i Justin Wilson, který se stal první obětí problémů s převodovkami. Vedoucí jezdci zajeli poprvé do boxů ve 28. kole, kdy se projevila další dětská nemoc nového vybavení. Problémy s tankovacím zařízením postihly Tracyho, ale byly jen předzvěstí dalších problémů u jiných týmů. Vzhledem k tomu, že řada jezdců už v té době jela s odlišnou palivovou strategií, se na čele  usadila dočasně skupinka vedená Taglianim a Pagenaudem. Když museli do boxů pro palivo i oni, dostal se znovu do čela  Will Power.

Tagliani se stal další obětí převodovkového syndromu, když krátce po zastávce v boxech přišel o druhý převodový stupeň. Téměř současně se dostal do problémů i Pagenaud. Elektronika řídící chod motoru selhala a dobře rozjetý závod pro Simona skončil. Při další zastávce Powera v boxech se dostal do vedení na krátko i Junqueira, ale i jeho následně zklamalo tankovací zařízení.

Tristan Gommendy

16 kol před cílem sice vedl Tracy, ale jeho problémy s tankováním znamenaly, že bude muset ještě jednou pro palivo. Tak se stalo 14 minut před koncem závodu. Do čela se tak vrátil Power, následován Robertem Doornbosem. 58. kolo znamenalo stop i pro dobře jedoucího Neela Janiho a o dvě kola později musela pro palivo zajet na třetí pozici jedoucí Katherine Legge.

Do konce závodu se pak už nic zvláštního nestalo. Will Power tak projel cílem naprosto zaslouženě na první pozici, následován Doornbosem a  Tracym. Alex Tagliani si dojel i s porouchanou převodovkou pro čtvrté místo před nenápadně ale spolehlivě jedoucím Tristanem Gommendym. Šestá pak dojela Katherine Legge, která tak vyrovnala své nejlepší umístění v Champ Cars. Sedmého Bruna Junqueiru připravily o lepší umístění jen již zmiňované problémy s tankováním.

Tracy  a Doornbos sprchují vítězného Powera šampaňským

Série Champ Cars pokračuje příští týden dalším závodem na městské trati v Long Beach.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 W.Power  Team Australia
1:45:13.637
2.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
16.787
3.
 P.Tracy  Forsythe Racing
27.356
4.
 A.Tagliani  RSports Racing
48.980
5.
 T.Gommendy  PKV Racing
1:10.395
6.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
1:21.260
7.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
1 kolo
8.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
5 kol
9.
 N.Jani  PKV Racing
11 kol
10.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
porucha
11.
 R.Dalziel  Pacific Coast Motorsports
16 kol
12.
 S.Pagenaud  Team Australia
porucha
13.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
havárie
14.
 J.Wilson  RSports Racing
porucha
15.
 D.Clarke  Minardi Team USA
havárie
16.
 M.Halliday  Conquest Racing
havárie
17.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
havárie

Všechny časy neoficiální