Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Rozhovor s Michaelem Schumacherem

Rozhovor s Michaelem Schumacherem

Schumi poprvé po půl roce na tiskové konferenci.

Je tomu už přes půl roku, co jedněmi milovaná, druhými nenáviděná legenda jménem Michael Schumacher opustila kolotoč mistrovství světa vozů formule 1.

O tomto víkendu se dostává opět do centra pozornosti. U týmu Ferrari v Barceloně zastává neoficiální funkci poradce. O formuli 1 od pověšení volantu na hřebík příliš nemluvil a raději se věnoval rodině, fotbalu, nebo třeba plavání s kulohlavci černými.

Poprvé po mnoha měsících nyní Schumacher usedl na tiskové konferenci před mikrofon a objektivy fotoaparátů a odpovídal na rozličné otázky novinářů.

Otázka: "Michaeli, už šest měsíců jste v závodnickém důchodu. Co děláte? Jak se vám daří v životě a na co myslíte, když se ráno probudíte? Jak teď řídíte svůj život?"

M. Schumacher: "No, je samozřejmé, že život jde dál i po formuli 1. Po šestnácti letech strávených v tomto sportu je zajímavé nemuset na ni každé ráno po probuzení myslet a místo toho přemýšlet o své rodině a podobně. Je to velmi zajímavé."

Otázka: "Michaeli, máte tady u Ferrari nějaký konkrétní úkol, nebo jen tak z povzdálí obhlížíte situaci?"

M. Schumacher: "Přesně tak, uhodil jste hřebíček na hlavičku."

Otázka: "Michaeli, je možné, že by vaše přítomnost zde mohla zapříčinit, že se tým odkloní od svých normálních pracovních postupů?"

M. Schumache: "Kdyby to tak mělo být, nebyl bych tu. Snažím se jen týmu pomoci jak jen mohu, ne jej rozptylovat."

Otázka: "Takže budete zasahovat do všech brífinků s jezdci?"

M. Schumacher: "Budu tam, kde mě bude potřeba."

Otázka: "Zpozoroval jste v poslední době ve formuli 1 nějaké změny spojené s příchodem jezdců nové generace, například Lewise Hamiltona?"

M. Schumacher: "Sledovat letošní závody bylo velmi zajímavé. Díky všem těm novým tvářím to bylo hodně zajímavé. Špička je mnohem užší. Bylo hezké se na ty závody dívat."

Otázka: "Při představení vozu F2007 se objevila historka, že se vás Jean Todt zeptal, zda se v něm nechcete svézt a vy jste měl odpovědět ne. Stále se bráníte usednout do vozu formule 1, nebo občas cítíte, že byste se chtěl znovu projet?"

M. Schumacher: "Ne, v současné době nechci."

Otázka: "Jaký dojem na vás v prvních závodech udělal Lewis Hamilton?"

M. Schumacher: "Párkrát už jsem to říkal. Odvádí velmi dobrou práci, což mě poté, co jsem ho viděl loni závodit ani nepřekvapuje. Je možná nečekané, že dokáže podávat tak vyrovnané výkony, ale vidíte, je dobře připravený, je rychlý a odvádí svou práci dobře."

Otázka: "Je budoucím mistrem světa?"

M. Schumacher: "To si musíme počkat. V poli je mnoho velmi dobrých jezdců, takže uvidíme."

Otázka: "Vypadáte hodně fit, jaký byl v poslední době váš tréninkový režim?"

M. Schumacher: "Jak víte, mojí vášní je fotbal. Na něj je potřeba trochu fyzička. To je v podstatě všechno."

Otázka: "Nechodíte do posilovny?"

M. Schumacher: "Ne, ani ne."

Otázka: "Máte do budoucna ambice stát se šéfem nějakého týmu, nebo chtěl byste někdy stát v čele Ferrari?"

M. Schumacher: "Ne! To rozhodně ne."

Otázka: "Proč ne?"

M. Schumacher: "Jednoduše se mi nechce. V životě mám jiné cíle."

Otázka: "Sledujete některé z jezdců nové generace podrobněji než jiné?"

M. Schumacher: "Ne, zaměřuji se spíše na složení týmu a na to, co se v něm děje. To je společně s vývojem vozu hlavním cílem mého zájmu. V současnosti se na jezdce nesoustředím."

Otázka: "Prozradíte nám, jaké máte ve Ferrari postavení, jaký v něm máte vliv nebo jak často jste s ním byl při závodech v kontaktu?"

M. Schumacher: "Nemyslím, že má smysl se teď detailně zabývat mým programem. Raději bych to nechal tak, jak jsem zmiňoval. Nemám žádné pokyny, které musím dodržovat. Ferrari se daří nesmírně dobře. Restrukturalizace se povedla výborně, takže pochopitelně není pomoc příliš potřeba.

Jsem spokojený s tím, jak se teď věci mají. U mě a Rosse (Brawna) je to stejné, když strávíte u týmu tolik času, vytvoříte si tolik přátel a odvedete tolik práce, potěší vás, když vidíte, že tým navazuje na předešlé úspěchy."

Otázka: "Co si myslíte o Kimiho práci v týmu?"

M. Schumacher: "Analyzovat práci jezdců nemám v popisu práce. Pochopitelně mám na něj svůj názor, ale popravdě si nemyslím, že bych to měl veřejně říkat. Jak už jsem dříve řekl, nevidím důvod cokoliv v tomto ohledu hodnotit. V této branži se bohužel dají výroky mnohokrát překroutit. Jsem rád, že se nám jako týmu daří dobře a že je v našich silách vyhrát šampionát. To je to hlavní."

Otázka: "Mika Häkkinen řekl, že si dovede představit, že se jednoho dne za volant vrátíte. Mnohým bývalým závodníkům se po závodění stýská. Je to váš případ, nebo se ve vašem životě našlo něco, co nahradilo potěšení z formule 1?"

M. Schumacher: "Z tohoto sportu jsem pryč jen několik měsíců a jsem celkem spokojený. Kdoví, co bude v budoucnu. Kdybych to já věděl, už bych to dělal."

Otázka: "Můžete porovnat vaše emoce při sledování vítězství nebo naopak závodů, jako měl Massa v Malajsii s emocemi, které jste cítil, když jste závodil?"

M. Schumacher: "Popravdě záleží na tom, kde jste. Nebo jaká je situace, nebo s kým jste. Tým vždy byl, je a bude hlavní prioritou. Není to o jednotlivci. Slavíte a radujete se s týmem, pokud vyhrávají, nebo jste zklamaní, pokud prohrají. Tak to bylo v minulosti."

Otázka: "Od vašeho odchodu jste hodně cestoval. Poznal jste za tu dobu sám sebe a svou rodinu lépe?"

M. Schumacher: "Ano, samozřejmě. Na to jsem se těšil. Když mají děti prázdniny, můžu si s nimi hrát bez toho, aby to narušoval můj pracovní plán. Moc, moc mě to potěšuje. Ráno si teď můžu rozvrhnout den sám."

Otázka: "Jaký máte vztah s Felipem? Vídáme vás, jak telefonujete Jeanu Todtovi a týmu."

M. Schumacher: "Pochopitelně, že jsem s hochy stále v kontaktu. Felipeho znám pochopitelně velmi dobře. Za léta, co pracuje u Ferrari, jsme se stali přáteli, takže si jak víte často voláme."

Otázka: "Takže Felipemu radíte? Pomáháte mu?"

M. Schumacher: "To není má práce. Podívejte, jak odvádí svou práci. Radil jsem mu snad loni, ale teď už to není potřeba."

Otázka: "Teď když jsme zpátky v Evropě, máte jasno o tom, kolik závodů byste chtěl osobně navštívit?"

M. Schumacher: "Ne. Pokud mě bude potřeba, rád přijedu."