Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

IndyCar Series se stěhuje do Lexingtonu

IndyCar Series se stěhuje do Lexingtonu

Návrat na další klasický okruh bývalé série CART

Pravděpodobně již jen málokdo a tím spíše v těchto zeměpisných šířkách a délkách si pamatuje křižácké tažení Tony George z poloviny devadesátých let za čistě americkou sérii pro americké piloty s americkými vozy poháněnými americkými motory, která by se měla vrátit zpět pouze na americké ovály. V každém případě jeho snažení, které zahubilo sérii CART vyústilo ve zrození Indy Racing League a tedy i dnešní IndyCar Series. Jenomže ta čím dále tím více připomíná právě CART. Tedy alespoň v některých ohledech.
 
A tak se tento týden nastěhují týmy této série na přírodní okruh Mid-Ohio, kde se devět amerických a osm zahraničních pilotů v italských vozech Dallara poháněných japonskými motory Honda pokusí obnovit něco ze zašlé slávy série CART. Naštěstí fanoušky amerických sérií už dnes nemusí tyhle historické kotrmelce trápit a tak si budou v neděli doufejme moci vychutnat skutečně pěkné závodění.
 
 
Letecký pohled na areál okruhu Mid-Ohio
 
Přírodní okruh nacházející se nedaleko od města Lexington ve státě Ohio byl otevřen v roce 1962. V roce 1981 koupil areál Jim Trueman, který do trati a jejího zázemí dále investoval a již o rok později se zde jel první závod série CART. V roce 1990 prodělal okruh první větší rekonstrukci, kdy byla trať rozšířena, opatřena novou ochranou zdí a část povrchu trati v zatáčkách byla opatřena betonovým povrchem. Další rekonstrukcí prošel okruh v roce 2006, kdy byly betonové úseky odstraněny a celý okruh byl opatřen novým asfaltovým povrchem. Ze špičkových sérií používají okruh v současné době ještě ALMS a Grand-Am.
 
V neděli se můžeme těšit pravděpodobně na souboj bývalých pilotů CART, kteří jednak profil tratě již z minulosti znají a jednak mají za sebou na přírodních okruzích mnoho kilometrů. Souboj o vedení v šampionátu tak pravděpodobně opět postaví proti sobě Franchittiho a Dixona, ale do jejich souboje bude určitě chtít zasáhnout i Helio Castroneves, který zde vyhrál dva závody CART ze čtyř, ve kterých startoval. A zapomenout nesmíme ani na Tony Kanaana. A možná se dokáže prosadit i Ryan Hunter-Reay, který odstartuje do svého prvního závodu IndyCar Series právě zde, ale v roce 2003 zde dokázal dojet při závodě CART na druhém místě.
 
 
Ryan Hunter-Reay na okruhu Mid-Ohio za volentem Reynardu v roce 2003
 
Mid-Ohio Sportscar Course:
Délka trati: 2,258 míle, 13 zatáček
premiérový závod série IndyCar
 
Časový program (SEČ):
Pátek 20. července
16:30 – volný trénink 1
21:00 – volný trénink 2
Sobota 21. července
15:00 – volný trénink 3
18:50 – kvalifikace
Neděle 22. července
20:30 – Start Honda 200 at Mid-Ohio
 
Přímý přenos na televizním programu Galaxie Sport začíná v 20:30 SEČ. Live timing a přímý přenos za závodu pomocí kamer na vozech je možno sledovat na oficiálních stránkách série (aktuální verze Javy nutná).